Wat de eurocrisis betekent voor ons geld

De Eurocrisis en Griekenland hebben heel Europa onder hun controle. Ook in Nederland vragen mensen zich af of hun financiële belangen wel veilig zijn. Blijven onze portemonnees vol ondanks de crisis? Situatie overzicht.

Besparingen

Burgers hoeven niet bang te zijn dat de eurocrisis hun spaargeld zal aantasten. EU-landen doen er alles aan om de euro te redden. Dit komt de belastingbetaler duur te staan, omdat hij steeds weer voor nieuwe steunpakketten moet betalen. Maar de gemeenschappelijke munt moet tegen (bijna) elke prijs behouden blijven.

Als een financiële instelling onverhoopt in nood raakt, is er bovendien nog een depositogarantiestelsel. De stijgende staatsschuld zal echter ongetwijfeld de inflatie aanwakkeren. Als de centrale bank de rente niet op tijd verhoogt, zullen de prijzen nog verder stijgen. Zo verliezen spaargelden sneller aan waarde dan voorheen.

Krediet en hypotheken

Iedereen die een lening heeft afgesloten kan tegenwoordig ook lekker slapen. Hij heeft niets te verliezen, behalve zijn schulden. In feite zal hij profiteren van de schuldinflatie. Want het overwinnen van de crisis zal leiden tot een stijging van de inflatie, waardoor zijn schulden in reële termen minder waard worden.

Tijdens de inflatie is er veel vraag naar onroerend goed. Dit geldt vooral omdat hypotheken verrassend betaalbaar zijn vanwege de lage rentetarieven. Uit onderzoek blijkt echter dat niet elke woning geschikt is voor langetermijninvesteringen. In veel (landelijke) regio’s wordt waardeverlies van onroerend goed verwacht als gevolg van bevolkingskrimp.

Goud

Geen edelmetaal is de afgelopen jaren zo gestegen als de waarde van goud. In het najaar van 2008 kostte een troy ounce 711 USD, midden 2011 schommelt de prijs rond de 1565 USD, meer dan het dubbele! De angst voor een daling van de aandelenmarkten en een waardedaling van staatsobligaties in crisislanden hebben de goudeuforie van de afgelopen maanden verder aangewakkerd.

Als de reddingsoperatie slaagt en de situatie weer versoepelt, kan een deel van deze winsten echter weer wegsmelten, aangezien de recordprijs deels te danken is aan speculanten. Goud wordt in tijden van crisis beschouwd als een klassieke vluchtvaluta. Maar als de acute problemen eenmaal voorbij zijn, kunnen andere soorten investeringen minstens zo winstgevend zijn. Iedereen die nog in goud belegt, neemt een bepaald risico.

Acties

Onzekerheid is als vergif voor de aandelenmarkten. Aangezien de ministers van Financiën van de EU pas begin juli 2011 zullen beslissen over hulp aan Griekenland, is het waarschijnlijk dat de zigzagkoersbeweging op de aandelenmarkt zal voortduren. Vooral bankaandelen kunnen een probleem vormen, aangezien een groot deel van de sector nog steeds tikkende tijdbommen in de vorm van Griekse obligaties op hun balans heeft staan. Elke particuliere investeerder, en vooral de financiële instellingen die bijdragen aan de Griekse reddingsoperatie, moet op zijn minst tijdelijk afzien van schuldaflossing. En dat kan investeerders afschrikken.

obligaties

Burgers die Griekse staatsobligaties aanhouden, kunnen rustig ademhalen. Ze zullen voorlopig geen geld verliezen. De landen van de eurozone zullen schuldeisers niet dwingen een deel van hun vorderingen op te geven. Dit zal alleen op vrijwillige basis gebeuren. Of dat zo zal blijven, valt te betwijfelen.

Als u Nederlandse staatsobligaties aanhoudt, moet u voorbereid zijn op een daling van de rente. De angst voor een Grieks faillissement drijft meer investeerders naar Nederlandse staatsobligaties. Als de vraag naar deze obligaties toeneemt, daalt het rendement.

levensverzekering

De schuldencrisis heeft ook verzekeraars getroffen. Ze hebben immers miljarden euro’s geïnvesteerd in Griekse obligaties. Als de reddingsoperatie correct is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Maar zelfs dan kan het een nadeel zijn voor de klant: hoewel het reeds opgebouwde kapitaal (gegarandeerd bedrag plus gerealiseerde overschotten) veilig is, is niet duidelijk welke overschotten in de toekomst worden verwacht.

Als de inflatie stijgt als gevolg van de Griekse reddingsoperatie, zou de rente moeten stijgen. En levensverzekeraars zouden in het nadeel zijn omdat ze waarschijnlijk niet in staat zullen zijn om de beleggingen van hun klanten zo snel om te draaien als nodig is om te concurreren met andere soorten beleggingen.

Hoe Grieken uit de schulden komen

Trouwens, de Grieken, hoe inventief ze ook zijn, hebben inmiddels een manier gevonden om hun schulden af ​​te betalen. Wil je weten hoe? Klik dan op
koppeling
rechts onder dit artikel (satire!)€