Wat bepaalt de waarde van een munt?

Er zijn verschillende factoren die de waarde van een munt bepalen. Deze factoren worden door verschillende muntenverzamelaars in overweging genomen wanneer ze een munt voor of uit hun muntenverzameling willen kopen of verkopen. Factoren die de waarde van een munt beïnvloeden zijn de kwaliteit van de munt, de zeldzaamheid en het materiaal waarvan de munt is gemaakt. Zo hebben gouden en zilveren munten een hogere waarde.

Wat maakt een munt waardevoller?

Oude munten kunnen soms bijna niets waard zijn, terwijl relatief nieuwe munten een fortuin kunnen opleveren. Het kan buitenstaanders verrassen. Er zijn echter verschillende factoren die de waarde van een munt beïnvloeden. Dit verschil is soms gemakkelijk te verklaren. Deze factoren beïnvloeden de vraag- en aanbodmarkt en uiteindelijk is het de markt die de waarde van de munt bepaalt.

Zeldzame munten

De eerste factor die de prijs van een munt beïnvloedt, is de zeldzaamheid ervan. Een munt zal meer opleveren als het zeldzaam is. Soms geeft de Romeinse sestert bijvoorbeeld nauwelijks iets. Hoewel sommige van deze munten tweeduizend jaar oud zijn, werden ze destijds in grote aantallen geslagen. Veel van deze munten zijn bewaard gebleven en zijn in grote aantallen gevonden tijdens opgravingen. Daardoor is de sestertius niet veel waard. Alleen als het een bijzondere munt is, zoals een met een afbeelding van een keizer, waarvan weinig andere munten bekend zijn, kan een munt geld opleveren. Ook daar probeert Munthuizen een antwoord op te geven. Special release-munten worden soms slechts in kleine aantallen uitgegeven. Hierdoor kan niet iedereen een munt bezitten en zijn verzamelaars bereid meer te betalen om een ​​munt in hun collectie te hebben.

Gouden en zilveren munten zijn waardevoller

De tweede factor die de waarde van een munt beïnvloedt, is het materiaal waarvan de munt is gemaakt. Een munt kan gemaakt worden van verschillende soorten materialen zoals goud, zilver, brons of zink. Gouden en zilveren munten zijn natuurlijk het meest echt. Soms worden munten alleen gekocht als beleggingsobject. Ook hiervoor worden door verschillende overheden munten uitgegeven. Het is een gemakkelijke manier om goud uit goudvoorraden te verkopen. De Zuid-Afrikaanse Krugerrand is de meest gewilde gouden munt ter wereld. Andere zeer gewilde munten zijn de American Gold Eagle en de Canadian Gold Maple Leaf.

Muntkwaliteit

De derde factor die de waarde van een munt beïnvloedt, is de kwaliteit van de munt. Sommige munten zijn beschadigd en daardoor minder waardevol voor de verzamelaar. Een verzamelaar heeft graag alleen onbeschadigde munten in zijn verzameling en is daarom bereid er meer voor te betalen. Soms is hij ook bereid te betalen voor een beschadigd exemplaar, maar dat hangt af van hoe zeldzaam de munt is. Er worden zelfs verschillende afkortingen gebruikt om aan te geven hoe beschadigd een munt is. Deze afkorting wordt vooral gebruikt door muntenverzamelaars. Zo staat de afkorting ZF voor heel mooi. Dit is een munt die al enige tijd in omloop is. Zo staat de afkorting FdC voor Fleur de Coin. Dit geldt bijvoorbeeld voor een onbeschadigde munt die nog nooit eerder in omloop is geweest.€