Wat bepaalt de prijs van goud en zilver?

Worstelende goud- en zilverbeleggers hadden in de eerste maanden van 2016 weer reden om feest te vieren. Hoewel de rally van beide edelmetalen af ​​en toe aan kracht verloor, bleken de prijzen zeer stabiel te zijn. Men kan zich afvragen wat de prijzen van goud en zilver bepaalt. In de praktijk wordt het sentiment onder beleggers vooral bepaald door het rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve Bank (FED). Hoe hoger de rente, hoe minder aantrekkelijk beide edelmetalen voor hen zijn. Helaas mag het “manipulatie”-aspect van goud- en zilverprijzen niet worden vergeten.

Waarom beleggen in goud?

Er zijn goede argumenten voor goud als investering: goud is schaars, oneindig recyclebaar en wordt al duizenden jaren over de hele wereld als betaalmiddel gebruikt. Zelfs als de economie volledig instort, alle obligaties en effecten waardeloos zijn en de inflatie omhoog schiet, zal goud nog steeds waardevol zijn. Goud dient als een afdekking tegen dramatische economische en financiële crises. Daarom zouden tijden van crisis inderdaad de prijs van goud moeten verhogen, maar soms gebeurt ook het tegenovergestelde. Beleggers dienen ook aandacht te besteden aan het rentebeleid van de Fed.

Fed rentebeleid

Marktdeelnemers houden de economische gegevens nauwlettend in de gaten om te peilen of ze conclusies kunnen trekken over aanstaande beleidswijzigingen van de Fed. Bovendien heeft de markt de neiging om lang van tevoren rekening te houden met de verwachte renteverhogingen in de goudprijs. Zo zorgden in april 2016 tegenvallende cijfers over het consumentenvertrouwen in de VS voor een stijging van goud (en ook zilver). De Consumer Confidence Index, die maandelijks door de Conference Board wordt gepubliceerd, wordt algemeen beschouwd als een belangrijke barometer voor de ontwikkeling van de particuliere consumptie. Bovendien stegen de bestellingen voor duurzame economiegoederen in maart 2016 met slechts 0,8 procent, vergeleken met een stijging van 1,9 procent.

Als de rente laag blijft

Vanwege de hierboven genoemde tegenvallende economische gegevens achtten beleggers het onwaarschijnlijk dat de Fed de beleidsrente aanzienlijk zou verhogen. Het vooruitzicht van een lage rente verzwakt de Amerikaanse dollar en geeft goud en zilver tegenwind.

Zilver heeft een groot potentieel

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 staan ​​steeds meer beleggers sceptisch tegenover het papiergeldsysteem. Met enorme schulden en een oneindig toegenomen geldhoeveelheid, kan het nauwelijks in een staat van hyperinflatie raken, inflatie die onze financiële rijkdom ernstig zal aantasten. Welke waarden zijn in zo’n scenario nog stabiel? Welk type investering blijkt een veilige haven te zijn? Volgens sommigen is zilver misschien wel de beste manier om zijn rijkdom te behouden. Veel particuliere beleggers realiseren zich echter nog niet het enorme potentieel van zilver. Juist omdat zilver niet zo bekend is als belegging, biedt het edelmetaal grote kansen. Omdat zilver veel wordt gebruikt in economie en geneeskunde en onmisbaar is voor veel toekomstige technologieën.

Zilver prijs

Als de economie zich positief blijft ontwikkelen, kunnen we een toenemende industriële vraag verwachten, wat een enorme impact zal hebben op de prijs van zilver. Anderzijds kan prijsondersteuning ook voortkomen uit productiebeperkingen. Uiteindelijk zijn door de relatief lage zilverprijzen verschillende mijnen niet meer rendabel om zilver te delven. Overigens is de eventuele druk op de zilverprijs van de afgelopen jaren ook verzacht door de groeiende belangstelling van ETF-beleggers.

De prijs van goud- en zilvermanipulatie?

Verschillende grote banken, waaronder Deutsche Bank, HSBC, Scotiabank en UBS, werden in 2014 door enkele futures-handelaren aangeklaagd wegens vermeende manipulatie van de goud- en zilverprijzen. Lange tijd werd er weinig over deze aantijgingen vernomen, totdat begin 2016 plotseling het nieuws opdook dat Deutsche Bank een schikking had getroffen in de zaak. De manipulatie van de goud- en zilverprijzen kwam niet als een verrassing voor beleggers die de doelmarkten de afgelopen jaren nauwlettend in de gaten hebben gehouden. Het was hen altijd duidelijk dat er met goud en zilver werd gemanipuleerd. Daarom zouden de prijzen in 2016 te laag zijn. In een normale, vrije markt zouden ze aanzienlijk hoger moeten zijn. Nu de bal aan het rollen is en Deutsche Bank ook heeft beloofd volledig mee te werken aan de aanpak van de andere beschuldigde partijen in dit vervelende schandaal, kunnen goud- en zilverkopers een koopje doen.

Lees verder