Wat als de rente stijgt?
Voor spaarders zijn deze tijden van historisch lage rentes angstaanjagend. Maar experts zien licht aan het einde van de tunnel. Wat moeten spaarders doen als de rentewijzigingen naderen? Regel nummer één: handel niet te overhaast.
Stijgt de rente naar verwachting?
Deze prangende vraag is de afgelopen 18 maanden steeds weer gesteld door spaarders en beleggers. Amerikaanse macro-economische indicatoren zoals economische groei, werkloosheid of inflatie werden nauwlettend gevolgd. Ook verklaringen van leden van de Fed (Federal Reserve System, Amerikaans centraal banksysteem) werden nauwlettend gevolgd. En aandachtige luisteraars dachten dat ze bij elke aankondiging de toekomstige ontwikkeling van interessante aspecten konden horen.
Rentetarieven kunnen alleen maar omhoog gaan
“Eigenlijk kan het alleen maar stijgen met de rente”, was een veelgehoorde opmerking. Maar is het echt zo? Is het niet nog lager, ook al zijn de rentetarieven al historisch extreem laag? Sterker nog, je kunt net zo goed geen rente betalen omdat de inflatie hoger is dan de rente en daar focus je als spaarder alleen op, zeker als je ook belasting betaalt over het inkomen. De vaste rente in kolom 3 wordt niet voor niets besproken.
De belangrijkste inflatierichtlijn van de ECB
Voor het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is inflatie een belangrijk besluitvormingscriterium. Als de consumentenprijzen stijgen, zal de centrale bank de rente stapsgewijs verhogen. Medio 2014 zien financiële experts daar al de eerste tekenen van. Want het lijkt erop dat de neerwaartse trend van de inflatie in de eurozone medio 2014 wordt gestopt. Tegelijkertijd staat de VS nog centraler omdat de kerninflatie hier al duidelijk aan het oplopen is.
Een toename van de kredietverlening draagt bij aan de inflatie
Aangezien de inflatiebeweging in de eurozone in het verleden vaak de Amerikaanse inflatiebeweging heeft gevolgd, zou de Europese inflatie de komende maanden ook kunnen stijgen, zo voorspellen sommige economen.
De opleving van de economie herstelt de vraag naar leningen
Deze visie wordt ondersteund door het herstel van de economie van de eurozone, wat op zijn beurt zal bijdragen aan een betere bezettingsgraad. Daarbij komt nog een positieve ECB-enquête. Volgens dit onderzoek hebben commerciële banken een herstel van de kredietvraag van de particuliere sector ervaren, evenals een aanzienlijke verbetering van het kredietaanbod. En de toename van de kredietverlening is een belangrijke voorwaarde voor de groei van de inflatie.
Wat doet de spaarrente?
Ervan uitgaande dat de rente inderdaad verandert, rijst natuurlijk de vraag hoe spaarders zich moeten gedragen. Een tip vooraf: haast je niet. Als de rente stijgt, zal dat in het begin heel geleidelijk gaan. Tijdens deze fase heeft de spaarder nog volledige controle. Als er sprake is van een opwaartse trend in de beweging van de rente, is het raadzaam om het kruit nog even droog te houden en het spaargeld voorlopig op een direct toegankelijke spaarrekening te laten staan. Als de rente echt vonkt, kunt u achterover leunen en kijken hoe de zaken verbeteren.
Alternatief voor korte termijn deposito
Als alternatief hebben spaarders de mogelijkheid om hun spaargeld op een kortetermijnrekening te zetten. Als u niet zeker weet welke kant de rente op zal gaan, kunt u uw geld drie of zes maanden vastzetten. De voordelen zijn duidelijk: aan de ene kant krijg je als belegger een aantrekkelijke rente en aan de andere kant kun je op de vervaldatum van de rekening in ieder geval hopelijk overstappen naar een hogere rentetermijn. Op het moment van schrijven was MoneYou ook een van de topaanbieders.
Algemeen advies over het omkeren van rentebewegingen
In tijden waarin de rente zijwaarts of opwaarts beweegt, worden korte looptijden aanbevolen. Aan de andere kant, als de rente daalt, zijn langlopende termijndeposito’s de beste manier om dit tegen te gaan.
Lees verder
€