Wanneer de rente laag is en aandelen niet zonder risico zijn

Nu de spaarrente laag is en aandelen niet zonder risico, stellen mensen zich steeds vaker de vraag: “Hoe kan ik in godsnaam mijn spaargeld nu beleggen?” Als u uw aandelen echter voldoende spreidt en verschillende landen en sectoren in uw portefeuille heeft, kunt u de risico’s verkleinen, maar als particuliere belegger loopt u al snel tegen beperkingen aan: het beschikbare budget is meestal niet voldoende om voor voldoende verandering te zorgen. om de reden dat particuliere investeerders de vakantiewoning in 2018 ook als winstgevende investering hebben ontdekt met rendementen variërend van 3 tot 8 procent. In plaats van spaargeld bijna renteloos op de bank te houden, kun je beter een vakantiehuis kopen.

Leren leven met spaargeld met lage rente

Bankklanten zullen waarschijnlijk voor langere tijd met een lage spaarrente moeten leven. Opeenvolgende renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB) hebben geleid tot een forse daling van de rente op spaarrekeningen, met als gevolg een lager rendement voor spaarders. Dat leidt al snel tot partijen met minder serieuze aanbiedingen, waarschuwen consumentenorganisaties. Veel consumenten maken zich oprecht zorgen over hun pensioen en vermogensopbouw. De verleiding is dan ook groot voor ongereguleerde financiële producten met goed klinkende beloften. Maar waar krijg je tegenwoordig nog waar (lees rendement) voor je geld? Aandelenfondsen zijn een goed alternatief voor de aanhoudend lage rente.

Wat zijn beleggingsfondsen precies?

Een beleggingsfonds is een vorm van geldbelegging die ook geschikt is voor beginnende beleggers met een klein budget. Er zijn al spaarplannen vanaf 25 euro per maand.

Hoe werkt het

Als kleine spaarder stort u (periodiek) geld bij een grote bank en ontvangt daarvoor aandelen in beleggingsfondsen. Fondsbeheerders beleggen geld in bepaalde sectoren van de aandelenmarkt. Dit kunnen Nederlandse of internationaal beursgenoteerde aandelen zijn, maar ook obligaties, onroerend goed of grondstoffen zoals goud of ruwe olie. Iedereen die participeert in het fonds heeft een depot nodig waar de fondsen worden beheerd. Bij de meeste banken kost het extra geld.

Hoe kleine beleggers profiteren van risicospreiding

Een belegger die deelneemt aan een aandelenfonds koopt aandelen van het fonds in de volgorde van de overeenkomstige grootte. Dat kan al met kleine bedragen, vaak zelfs via maandelijkse spaarplannen. Het fonds belegt op zijn beurt in aandelen over de hele wereld of creëert een deposito dat een kopie is van de belangrijkste aandelenindex. Zo kan een belegger met een minimale investering ook in tientallen of zelfs honderden verschillende aandelen participeren. Hierdoor profiteren ook kleine beleggers van risicospreiding.

Maak gebruik van de kennis en ervaring van fondsbeheerders

Een ander voordeel van een aandelenfonds boven een zelfgebouwde portefeuille is dat beleggers niet te maken hebben met het kiezen van individuele aandelen. Omdat het vinden van de juiste aandelen voor uw storting tijdrovend en moeilijk kan zijn. Het kopen van fondsaandelen laat dit veeleisende werk over aan fondsmanagers die over de nodige kennis en ervaring beschikken. Dit betekent dat een goed gespreid aandelenfonds een interessant alternatief kan zijn voor beleggers die niet over grote bedragen beschikken of niet genoeg tijd hebben om zelf de juiste aandelen te kiezen.

Aandelenfondsen bieden ook geen absolute bescherming tegen risico’s

Uiteraard kunnen aandelenfondsen met een brede diversificatie geen absolute bescherming bieden tegen beleggingsrisico’s zoals waardeschommelingen, koersverliezen of valutarisico’s. Raadpleeg daarom altijd de beleggersinformatie voor meer gedetailleerde informatie over de mogelijke risico’s van het fonds.

Spaargeld, een handig alternatief voor traditionele manieren van sparen

Veel consumenten vragen zich af of traditionele manieren van sparen nog wel zin hebben nu de spaarrente onder de 1 tot 2 procent zakt. Of een deelname aan een aandelenfonds kan een handig alternatief zijn om meer uit uw spaargeld te halen. De term ‘beleggingsfonds’ klinkt voor grote beleggers misschien als ingewikkeld beursjargon, maar dat is het zeker niet. Een kleine investering van deposanten kan voldoende zijn om een ​​aantrekkelijk rendement te behalen.€