Wadden Vijfje – herdenkingsmunt voor de Waddenzee

De Waddenzee is een officiële herdenkingsmunt geslagen bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Op 10 juni 2016 vond de ceremoniële Eerste Slag plaats, waaraan de directeur van de Waddenvereniging, Arjan Berkhuysen, deelnam. De munt heet Wadden Vijfje. Het is een munt van vijf euro en een wettig betaalmiddel. De munt is de vijfde munt in de serie Nederlands Werelderfgoed. Sinds 2012 slaat de munt elk jaar één herdenkingsmunt uit deze serie.

Bijzondere munt Wadden

De eerste staking

Het Werelderfgoed Waddenzee heeft zijn eigen Wadden Vijf. De eerste munt is geslagen op 10 juni 2016 in aanwezigheid van de muntontwerper (Kianoosh Motallebi), de commercieel directeur van de Koninklijke Nederlandse Munt (René van Dijk) en de directeur van het Waddengenootschap (Arjan Berkhuysen). De ceremoniële Eerste Slag in het Muntgebouw werd gedirigeerd door Arjan Berkhuysen. De directeur van de Waddenvereniging vindt dit een mooi eerbetoon aan de Waddenzee en het Waddenzeegebied. Hij zegt erover op de Dag van de Eerste Slag:
“Deze munt is voor mij veel waardevoller dan vijf euro. Wadden Vijfje is een erkenning van de onschatbare waarde van de Waddenzee. Het is een ode aan iedereen die zich ervoor heeft ingezet.
Wadden Vijfje is ontworpen door Kianoosh Motallebi. Hij verwerkte kenmerkende modderelementen in het ontwerp.

Bron: Koninklijke Nederlandse Munt

Wadden Vijf

Op het Wadden Vijfje staan ​​tekeningen en teksten:

Werelderfgoed Waddenzee

De Nederlandse en Duitse Waddenzee werd in 2009 uitgeroepen tot Werelderfgoed. In 2014 kwam het Deense deel erbij. Er werd een munt van gemaakt en het Werelderfgoed Waddenzee werd het onderwerp van de eerste officiële herdenkingsmunt met muntteken van 2016. De munt van vijf euro heet Wadden Vijfje.

getijdenzone

De Waddenzee is bijzonder omdat dit gebied het grootste aaneengesloten intergetijdengebied ter wereld is, het grootste ecosysteem ter wereld bij eb. Het kenmerk is al beoordeeld met de status van natuurlijk werelderfgoed. Nu een uniek natuurlijk systeem van zand en wad, waar een groot aantal plant- en diersoorten leven, waaronder zeezoogdieren zoals gewone zeehonden, grijze zeehonden en bruinvissen, waar mensen in harmonie met het gebied leven en het vele malen per dag oversteken om ga van het eiland naar het vasteland, zijn eigen herdenkingsmunt.

Eerste Ceremoniële Slag / Bron: Koninklijke Nederlandse Munt

Munt

Wadden Vijf bijzonderheden:

v.l.n.r. Reen van Dijk (Commercieel Directeur Koninklijke Nederlandse Munt), Kianoosh Motallebi ontwerper Vaden Fivers en Arjan Berkhuisen (Directeur Vaddenverenigingen) / Bron: Koninklijke Nederlandse Munt

Serie Nederlands Werelderfgoed

Van 2012 tot 2021 geeft de Koninklijke Nederlandse Munt elk jaar een speciale herdenkingsmunt uit ter nagedachtenis aan het werelderfgoed van Nederland. Het Wadden Vijfje is de vijfde officiële herdenkingsmunt in deze serie.

  1. 2012 – Amsterdamse Grachtenlaan
  2. 2013 – Rietveld Schröder’s huis
  3. 2014 – Molen Kinderdijk-Elshou
  4. 2015 – Van Nelle Piecera
  5. 2016 – Watt Zee
  6. 2017 – Stelling Amsterdam

Muntgebouw bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht (KNM)

De Koninklijke Nederlandse Munt is een muntenexpert die Nederlandse munten produceert. Het is de officiële muntgenerator die we elke dag gebruiken. De munt doet dit al sinds 1567. Het geld wordt geslagen in het Muntgebouw in Utrecht. Ook de Wadden Vijf werden daar neergeschoten. De Munt maakt betaalgeld, penningen en munten voor verzamelaars.

Lees verder