Waarom sparen bij een bank?
Nederlanders staan bekend als zuinig. Niet te hard proberen is bijvoorbeeld het statement van het landelijk bekende botermerk ZeeuwsGirl. Dit geeft al aan hoe men over Nederlanders denkt. Daarom stimuleert de overheid sparen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van spaarloonregelingen of te investeren in bepaalde fondsen wordt de klant goed beloond. Sparen doen we allemaal niet meer op de bank, maar het kan veel voordelen hebben. In dit artikel lees je verschillende redenen.
Onderhouden
De voorraden op de bank ontstonden rond het einde van de negentiende eeuw. Sparen werd meteen een groot succes. Dit bezuinigingssucces nam wat af met de invoering van de AOW. Men hoefde immers niet meer zelf voor de spaarpot te zorgen. Tijdens de recessie van de jaren tachtig werden de besparingen weer meer gedreven door de consument. Ze wilden nog steeds iets dichtbij en hadden meer vertrouwen in het beheren van hun eigen geld. Dus ging het heen en weer in golven. Rond de eeuwwisseling werden veel spaargelden gebruikt om aandelen te verhandelen. Maar sinds het begin van de financiële crisis en de val van de beurzen zijn mensen bewuster gaan sparen. Hoewel sparen op de bank natuurlijk ook geen garantie geeft, aangezien het een Icesave-bank in IJsland is. Sparen bij een bank heeft echter een aantal belangrijke voordelen. Hieronder vind je een aantal redenen waarom je misschien beter bij een bank kunt sparen.
Borgsom tot 100.000 euro
Het voordeel van sparen bij een bank is dat je geld in principe veilig is. Hierop staat doorgaans elk jaar een hoge rente en u kunt vaak over dit geld beschikken wanneer u maar wilt. Er is ook bepaald dat bij een bankfaillissement, wat meestal gebeurt tijdens een economische neergang, het slachtoffer tot € 100.000 van zijn spaargeld terugkrijgt. Vroeger was dat maar 20.000 euro. Hiermee kan de klant zijn geld veilig overmaken.
Renteverhoging
De rentetarieven van banken lopen sterk uiteen. Dit verschil kan zowel voor elke bank zijn als voor de economische situatie van het land. Daarnaast kan concurrentie tussen banken ervoor zorgen dat de ene bank een tiende meer rente biedt dan de andere. Lees bij het afsluiten van zo’n spaarrekening altijd goed de voorwaarden en waarom banken soms cadeaus of iets dergelijks aanbieden.
Als de rente laag is, zoals vaak tijdens economische tegenwind, zal uw geld helaas niet veel waard zijn. Maar de mooie gedachte is natuurlijk dat de rente ooit weer zal stijgen. En dan word je beloond. Het kan alleen wat tijd en geduld vergen.
Zorgen of geen zorgen maken?
Vergeleken met de aandelenmarkt heb je het makkelijk. Het geld staat op de rekening en zal automatisch in waarde stijgen zonder iets te doen. Over het algemeen zal het binnenkort niet veel minder waard zijn. Dit in tegenstelling tot de aandelenmarkten. Dit klinkt op zich erg interessant, maar begrijp ook dat beurzen fors kunnen dalen. De handelaar moet er soms adequaat op inspelen. Vind je het spel leuk dan is een beursgang iets voor jou, maar bij een spaarbank is je geld veilig en heb je lekker lang extra geld op je rekening staan zonder ernaar te hoeven kijken.
Vrij!
Ook een bijkomend voordeel; Sparen is altijd gratis! Banken verwelkomen u graag als u bij hen wilt sparen. Soms krijg je ook cadeautjes. Soms kunnen het tijdelijk hogere rentes zijn, maar soms zijn het ook uitstapjes of krijg je leuke producten. Dit staat vaak in contrast met beurzen. Hier moet u geld betalen zoals transactiekosten, bewaarloon of iets dergelijks.
Je hebt het snel nodig
De laatste reden waarom je misschien wilt beginnen met sparen op de bank is omdat je op die manier een mooie bankroll opbouwt voor later. In slechte tijden heb je altijd geld. Hoe dan ook, de rente zal dalen, maar het geld (tot $ 100.000) is in ieder geval veilig en van jou. Als er ontslagen vallen tijdens de financiële crisis, dan valt het meteen mee. En het voelt goed.
Als men geld in aandelen heeft, kan het verstandig zijn om het geld op te nemen en op de bank te zetten. Tijdens een recessie kan uw geld snel slinken als sneeuw voor de zon.€