Waarom komen mensen in de schulden en hoe voorkom je dat?
De relatie tussen financiële status en zelfrespect is de belangrijkste factor bij het bepalen of iemand het risico loopt schulden op te bouwen. Waarom hebben mensen financiële problemen? Leidt een bepaald gedrag of bepaalde mentaliteit tot financieel falen? Onderzoek heeft al aangetoond dat bepaalde mensen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken vatbaarder zijn voor schuldenbergen die tot financiële problemen leiden. Maar wat als u merkt dat uw financiën de verkeerde kant op gaan en het steeds moeilijker wordt om aan het eind van de maand de eindjes aan elkaar te knopen?
Managementoriëntatie – locus of control
Mensen met een lager inkomen hebben meer kans om schulden op te bouwen. Het risico zou groter zijn voor jongeren die net op de werkvloer zijn gekomen en het dus moeten doen met het startsalaris. Afgezien van deze voor de hand liggende factoren, zijn er ook enkele psychologische aspecten die de financiële status van mensen kunnen beïnvloeden. Een van deze aspecten is locus of control of meesterschapsoriëntatie, de perceptie van een individu van bepaalde levensgebeurtenissen. Mensen met een externe controle-oriëntatie hebben de neiging om te geloven in het lot, toeval en geluk, waardoor ze zich sneller hulpeloos voelen. Aan de andere kant zien mensen met een interne beheersingsoriëntatie hun beslissingen als de leidende kracht in het leven. Deze controleoriëntatie is een belangrijk aspect bij het definiëren van persoonlijkheid en gedrag. Er is een sterke correlatie tussen de houding van een individu ten opzichte van zijn leven en de situaties waarin hij zich bevindt. Ook is er een nauw verband tussen iemands financiële positie en zijn psychologische manier van denken. Mensen met een interne locus of control zullen over het algemeen meer gefocust zijn op wat ze willen bereiken en zullen daarom ook beter betaalde banen krijgen waardoor ze financieel sterker worden.
Emotionele aspecten van geld
Onderzoek van studenten heeft aangetoond dat er meerdere verbanden zijn tussen schulden, wanbeheer van geld en financiële onverantwoordelijkheid, en het gedrag van studenten, persoonlijke verwachtingen en algemene attitudes. Zelfvertrouwen, controlegerichtheid en zelfvertrouwen spelen een grote rol in hoe iemand met geld omgaat. Dit gedrag is echter behoorlijk complex, omdat geld voor verschillende individuen verschillende emotionele betekenissen kan hebben, van macht en obsessie tot onvolmaaktheid en mislukking. Schuld straalt geen macht uit, maar kan worden veroorzaakt door een poging om onmacht te maskeren door bepaalde zaken te bezitten die met succes zijn gebonden. Schulden hebben creëert ook gevoelens van ontoereikendheid en falen. Mensen met een externe-controlerende oriëntatie vinden het doorgaans moeilijk om een stabiele financiële situatie tot stand te brengen omdat ze last hebben van dit gevoel van ontoereikendheid. Ze gaan ervan uit dat geluk of toeval soms in hun voordeel zal werken, dus nemen ze zelf geen concrete stappen om tot een oplossing te komen.
Stoornissen en schulden
Mensen die de neiging hebben om schulden aan te gaan, zijn meestal ongeorganiseerd of zelfs chaotisch. Te veel rommel leidt tot meer schulden, simpelweg omdat mensen items verliezen die ze al hebben gekocht of onbetaalde rekeningen verliezen die extra kosten met zich meebrengen. U moet bijvoorbeeld bijbetalen als u een boek te laat naar de bibliotheek brengt. Zieke vossen lopen ook meer kans om ziektekostencheques of terugbetalingsbonnen te verliezen, waardoor ze dit inkomen verliezen. Maar deze rommel heeft een nog grotere impact op je schuldenberg dan je zou denken. Een schone, overzichtelijke leefomgeving zorgt voor minder stress en meer efficiëntie, wat weer leidt tot een gevoel van tevredenheid en geluk.
Tips om schulden te voorkomen
De psychologie achter de vraag of u vatbaar bent voor schulden is behoorlijk complex. Er zijn veel redenen waarom mensen met financiële problemen worstelen en waarom sommige mensen er vatbaarder voor zijn dan anderen. Als je zelf schulden hebt, kan het helpen om jezelf beter te begrijpen of contact op te nemen met een professional. De stress van financiële problemen alleen al zou een goede reden moeten zijn om professionele hulp te zoeken, omdat het alle aspecten van het leven, werk, gezin, relaties, zelfrespect en dagelijkse activiteiten kan beïnvloeden. Zoals gezegd kan rommel ook leiden tot schulden, dus zorg ervoor dat je structuur en organisatie in je dagelijkse leven inbouwt. Zorg ervoor dat je belangrijke papieren bij de hand hebt, zodat je ze binnen handbereik hebt wanneer je ze nodig hebt. Denk na over de mogelijke gevolgen voor uw financiële situatie als u iets koopt, zoek uit wat u echt nodig heeft en welke kosten u gemakkelijk kunt vermijden.
Andere tips om schulden te voorkomen zijn:
- Verhoog je zelfrespect, waardeer wie je bent en wat je hebt.
- Stel geld uitgeven uit tot morgen.
- Vraag jezelf af wat je gaat doen met wat je hebt gekocht.
- Impulsief gedrag verminderen.
- Geloof in jezelf.
- Stel de doelen die u nastreeft.
- Beloon jezelf als je zelfs maar een klein doel bereikt.
- Stel een realistisch en haalbaar budget op.
- Stel grote aankopen uit tot volgende maand en kijk hoeveel rente je nog over hebt in deze aankoop.
- Bedenk hoe lang je moet werken om het geld te verdienen dat je wilt uitgeven en bedenk of het het waard is.
- Tel uw jaarlijkse dagelijkse uitgaven bij elkaar op en kijk waar u kunt besparen. Kleine hoeveelheden per dag kunnen elk jaar flink oplopen.
- Koop dingen voor jezelf, niet om indruk te maken op anderen.
€
€