Waarom kiezen voor een termijndeposito?

Een termijndeposito, of kortweg deposito, is een van de beste investeringen als u zeker weet dat u een bedrag voor een lange tijd kunt missen. De rente is niet alleen hoger dan bij een gewone spaarrekening, maar ook voor de hele looptijd vast. Voor- (en nadelen) van sparen voor termijndeposito’s.

Wat is een termijndeposito?

Bij een termijndeposito sparen mensen voor een vooraf afgesproken tijd. Tijdens deze looptijd heeft u geen toegang tot uw geld en ontvangt u een vaste rente die gedurende de looptijd niet kan veranderen. Met de borg worden termijnen van enkele weken tot meerdere jaren verrekend. In de regel geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

Geld opnemen van een termijndeposito

U kunt doorgaans niet eerder dan de afgesproken termijn geld opnemen van een termijndeposito. Soms maken banken een uitzondering. Wil je toch voor de afgesproken deadline geld van het deposito opnemen, dan betaal je opnamekosten of een renteboete, meestal een percentage van het opgenomen bedrag.

Rente op termijndeposito’s

Rente op termijndeposito’s wordt periodiek toegevoegd:

Rentekapitalisatie creëert het samengestelde rente-effect (
rente voor rente
), wat het uiteindelijke rendement op het spaardeposito verder verhoogt.

Wanneer kies je voor een termijndeposito?

Spaargeld belegt u het beste in een deposito als u er langere tijd zonder kunt. Het hoeft niet per se een periode van meerdere jaren te zijn, er zijn namelijk ook depositocontracten met een looptijd van meerdere weken of maanden.

Voordelen van termijndeposito

Nadelen van termijndeposito