Waarom is geld zo belangrijk in je leven?

Als je een langetermijnvisie hebt, weet je in ieder geval waarvoor je spaart. Verdien geld voor een auto, een huis zonder hypotheek, een verzekering voor uzelf en uw dierbaren of een huwelijksfeest. Je zult veel minder snel overhaaste dingen doen als je een duidelijk omschreven doel hebt. Daardoor kan het zijn dat u meer gemotiveerd bent om regelmatig op zoek te gaan naar de spaarrekening met de hoogste spaarrente. Bespaar dus met een doel. Welke vragen moet je jezelf stellen?

Opmerking

Deze tips zijn louter informatief en er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Elke persoonlijke situatie is anders. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw financiële keuzes. De Nibud-website (www.nibud.nl) is een goede informatiebron. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.

Geld is psychologie

Het is waarschijnlijk niet eenvoudig om uit je hoge hoed een langetermijnvisie te toveren. Er zijn veel tools en Excel-sheets op de markt, maar je mist nog iets. Je kunt niet zomaar een plan voor de komende twintig jaar vastleggen in een spreadsheet. Hoe je omgaat met geld heeft ook veel te maken met psychologie. Eén en één zijn hier niet zomaar twee.

Waarom wil je snel geld verdienen: een huis zonder hypotheek, verzekering of auto?

Er is geen kant-en-klaar recept dat voor iedereen bruikbaar is. Het is belangrijker om de juiste vragen te stellen. Hoe denk je over geld? Biedt het zekerheid en is het eigenlijk een vorm van verzekering om jezelf en je naasten te beschermen? Heb je iets speciaals in gedachten, dus waarom wil je snel geld verdienen? Denk aan een auto of een huis zonder hypotheek. Deze vraag kun je waarschijnlijk niet zomaar beantwoorden. Neem echt de tijd. U wordt waarschijnlijk overspoeld met afbeeldingen op het geld van de vereniging. Vind je geld goed of fout? Mag je rijk zijn en in luxe leven of ben je een eikel?

Rijk worden en wat nu?

Een leuke oefening is om je voor te stellen wat je zou doen als je de jackpot in de loterij zou winnen. Laten we even aannemen dat je zo rijk bent dat je jezelf en je dierbaren lang kunt onderhouden. Wil je je huidige baan behouden of stoppen? Zou je veel reizen of veel thuis blijven? Zijn er mensen om je heen die je extra tijd en aandacht willen geven als je niet zo veel meer hoeft te werken? Zijn er goede doelen die u wilt steunen? Het kan ook zijn dat je minder aarzelt om langetermijnverplichtingen aan te gaan. Denk aan verhuizen, een groter gezin stichten en trouwen. Wat zijn je dromen: waarom wil je rijk worden?

Waar sta je over vijf jaar: sparen en spaarrente

Een looptijd van vijf jaar is gemiddeld. Over vijf jaar hypotheekvrij wonen? Wilt u sparen voor pensioen of kinderen? Het is niet alleen belangrijk om te weten waarvoor u wilt sparen, maar ook om specifieke bedragen aan deze doelen toe te kennen. Uit onderzoek blijkt dat het het beste werkt als je zo specifiek mogelijk bent. Wil je een groot feest geven als je vijfentwintig jaar getrouwd bent? Noem uw spaarrekening dan: “Silver Party”. Zo wordt er elke maand symbolisch honderd euro (vier keer vijfentwintig euro) betaald. Dan weet je waar je je geld aan besteedt en lijkt het op de lange termijn duurzamer. Controleer regelmatig uw spaarrente.

Zelfstudie is het doel: een vast bedrag op een spaarrekening

Probeer je goede gewoonten te automatiseren. Maak daarom aan het begin van elke maand een vast bedrag over op een spaarrekening. Begin klein. Als blijkt dat je veilig bijvoorbeeld één procent van je inkomen kunt sparen, verander dat bedrag dan volgende maand naar twee procent van je inkomen. Hoewel de rente op sparen varieert, gaat het erom een ​​goede gewoonte aan te leren.

Schildpad en haas: het hoogste besparingsniveau

Denk op lange termijn. Een besparing van één euro per dag is 365 euro in één jaar. Veertig jaar rekenend komt de bespaarde euro per dag uit op 14.600 euro. Kleine bedragen sparen is dus zeker de moeite waard. Het verhaal van de schildpad en de haas gaat over snelle jongens. De schildpad en de haas namen het tegen elkaar op. Haas schiet en denkt dat hij makkelijk kan winnen. Hij zal tijdens de race van alles doen. Uiteindelijk wint de schildpad, die zijn plan niet liet afschrikken. Doelbewust bereikt hij de finish. Moraal van het verhaal: houd gewoon je doel voor ogen en wil niet te snel gaan. Als u van plan bent voor de lange termijn, zoek dan uit waar u de hoogste spaarrente kunt krijgen.€