Waarom een ​​annuïteitenhypotheek een dure hypotheek is?

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm die zich richt op het aflossen van de schuld gedurende de looptijd van de hypotheek in plaats van op de vervaldatum. Dit maakt deze hypotheekvorm duurder in vergelijking met sommige andere hypotheekvormen.

De hypotheekschuld moet in principe binnen dertig jaar worden afgelost. Fiscaal gezien kan het aantrekkelijk zijn om de teruggaaf eerst te boeken in een verzekering of bankspaarproduct. Met dit bedrag wordt de hypotheekschuld dan in één keer verrekend. Tijdens de looptijd van de hypotheek kunt u profiteren van het feit dat de betaalde hypotheekrenteaftrek fiscaal aftrekbaar is.

Een beleggingshypotheek gecombineerd met een aflossingsvrije hypotheek

In tijden dat de beurs het goed deed, leek het aantrekkelijk om daar ook van te profiteren. Dit kon door een beleggingshypotheek af te sluiten. De teruggaaf werd bij elkaar gehouden in de polis waarin werd geïnvesteerd. Door hoge beursverwachtingen werd een deel van de hypotheek renteloos gelaten. De strategie was dat het zich ook in de toekomst kon terugbetalen met een hoog rendement uit het beleggingsbeleid. Helaas hebben veel huiseigenaren spijt gehad van deze hypotheekvorm. Het slotadvies hield geen rekening met zeer negatieve beursontwikkelingen.

Voordelen van een annuïteitenhypotheek?

De maandelijkse lasten voor de huiseigenaar bestaan ​​deels uit aflossing en deels uit hypotheekrente en verzekeringspremies. De maandlast blijft maand na maand hetzelfde, maar de samenstelling van de maandlast zal langzaam veranderen. Het aflossingsdeel wordt een steeds groter deel van de maandlasten. Hierdoor blijven de bruto maandlasten gelijk, maar is het mogelijk om in de loop van de tijd steeds minder te profiteren van de hypotheekrenteaftrek.

Een annuïteitenhypotheek heeft invloed op het maximaal te lenen bedrag

Deze hypotheekvorm heeft voordelen ten opzichte van andere hypotheekvormen, maar er zijn ook nadelen. Een belangrijk nadeel is bijvoorbeeld dat het een dure vorm van lenen is. Doordat de (netto) maandlast over de looptijd hoger is dan bij bijvoorbeeld een levenslange hypotheek of een spaarhypotheek, kan er minder worden geleend. Door dit te doen, negeren banken de voordelen van dit type hypotheek. Na verloop van tijd neemt het risico af. De hypotheekschuld krimpt, waardoor het risico voor de bank afneemt.

Is het kiezen van een annuïteitenhypotheek een goede keuze?

Ondanks de hogere gemiddelde kosten is kiezen voor een annuïteitenhypotheek een goede keuze. Een groot nadeel van andere hypotheekvormen die aflossing uitstellen naar de toekomst is dat de gehele hypotheekschuld blijft staan. Hierdoor zijn huiseigenaren met een annuïtaire hypotheek beter bestand tegen een waardedaling van hun woning. Je moet rekening houden met de mogelijkheid dat de woning tussentijds verkocht moet worden, omdat de woning onverkoopbaar is geworden. Dit kan komen door een forse inkomensdaling door werkloosheid, maar ook door bijvoorbeeld een echtscheiding.

Hypotheekonderpand moet gewoon terug naar de basis. De bank verstrekt een lening en de klant zorgt voor een snelle aflossing van deze schuld. Fiscaal gezien is dit niet de slimste keuze, maar effecten kosten geld.€