Waarom betaal ik 2.500 euro voor een hypotheekadviesgesprek?

Sinds 2013 is het niet meer toegestaan ​​provisie te betalen tussen de verzekeraar en het intermediair. De rekening van de hypotheekinvoer moet nu rechtstreeks naar de klant worden gestuurd.

De advies- en bemiddelingskosten variëren sterk van adviseur tot adviseur of van bank tot bank. Het was ook de bedoeling om de rechten van de commissie van de adviseur op te heffen. In het verleden gingen hypotheken en aanverwante producten gepaard met te hoge kosten. De klant wist dit niet omdat de kosten in het product waren ingebouwd. Sinds 2013 is het maandbedrag verlaagd, maar het nadeel is dat de kosten van overleg en bemiddeling nu in één keer voor rekening van de opdrachtgever komen.

Waarom zijn de kosten zo hoog?

Consumenten onderschatten vaak hoeveel tijd een adviseur aan een hypotheek besteedt. Als de hypotheek nieuw is, heeft de adviseur vaak 15 tot 25 uur nodig om de hypotheekaanvraag af te ronden en notarieel te krijgen. Bij een hypotheek overnemer is de hypotheekadviseur nog langer. Het uurtarief ligt meestal tussen de 100 en 150 euro. Uit de berekening blijkt dat er gemakkelijk 2.500 euro van de rekening kan worden afgeschreven.

Hoe kan ik besparen op advies- en bemiddelingskosten?

Hypotheekadvies moet vooral goed zijn. Het is fijn dat je een paar honderd euro aan advies- en bemiddelingskosten kunt besparen, maar dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van het advies. Het probleem is dat kwaliteit moeilijk transparant te maken is. Een adviseur met een uurtarief van 75 euro hoeft niet slechter te adviseren dan een adviseur met een tarief van 175 euro. Een goedkopere adviseur kan zelfs een beter advies geven. Voordat u met een adviseur aan de slag gaat, dient u een gratis adviesgesprek aan te vragen. Na dit gesprek heb je een beter idee of de betreffende adviseur de juiste is voor jou.

Counseling en mediation is meer dan alleen advies

Het afsluiten van een hypotheek is niet te vergelijken met het afsluiten van een levensverzekering. Een adviseur doet meer dan alleen een advies opstellen en naar de bank sturen. Een adviseur moet veel tijd alleen doorbrengen om eerst inzicht te krijgen in de financiële situatie van een klant. Er moet goed worden gekeken in hoeverre een hypotheek in het financiële plaatje past. Alles moet nog goed geregistreerd worden. Dan duurt het uren om alles te starten en het bestand af te maken.

Wederzijdse concurrentie neemt toe

In 2013 heeft zij veel energie gestoken in financiële dienstverleners om het nieuwe kostenverrekeningssysteem operationeel te krijgen. Een particulier was niet gewend om te betalen voor een consult. In geldelijke termen is de opdrachtgever beter af met het uurtarief ten opzichte van commissies uit het verleden, maar dit is moeilijk uit te leggen aan de consument. Het is immers niet mogelijk om één-op-één te vergelijken met de vorige manier van calculeren.

Het kan zijn vruchten afwerpen als u niet de eerste adviseur inhuurt. Vergelijk dienstverleners met elkaar en probeer een prijs overeen te komen. Je staat sterker in onderhandelingen als je weet waar de andere mediators om vragen.€