Waarom beleggen via beleggingsfondsen?

Steeds meer mensen kiezen bij het beleggen voor beleggingsfondsen. Beleggen via beleggingsfondsen biedt voordelen ten opzichte van aandelen en directe investeringen.

Goed beleggen vereist veel kennis en ervaring. Het brengt ook hoge risico’s met zich mee voor geavanceerde beleggers. U heeft een grote kans op winst, maar u kunt ook aanzienlijke verliezen lijden. Beleggen in aandelen en beleggingsfondsen is in dit opzicht niet anders.

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds is zogenaamd een beleggingsinstelling. Zij investeren het geld van de leden in het fonds. Wanneer u deelneemt in een beleggingsfonds, krijgt u een deel van het fonds.

Voordelen van beleggingsfondsen

Expertise

Een beleggingsfonds wordt gebouwd door deskundige fondsbeheerders, dat zou u tenminste moeten aannemen. Wanneer u in fondsen belegt, maakt u als het ware gebruik van de kennis van de fondsbeheerders. Het is echter niet gratis. U betaalt hiervoor een vergoeding, waaronder een beheervergoeding van circa 1 tot 1,5%.

Lichtheid

Beleggingsfondsen worden actief beheerd. U hoeft niet elke dag te zoeken om te zien hoeveel u uw voorraadmand moet wijzigen. U kiest het beleggingsfonds waarin u eenmalig wilt beleggen en heeft er geen omkijken naar.

Lagere kosten

Als u elke maand een bedrag wilt sparen voor investeringen, kunt u beter voor beleggingsfondsen kiezen in plaats van aandelen. Geld storten in uw beleggingsfonds brengt lagere acquisitiekosten met zich mee in vergelijking met het kopen van aandelen. Een storting in beleggingsfondsen kost ongeveer 0,3 tot 0,5%. Het nadeel van beleggingsfondsen is dat er gedurende de looptijd meerdere kosten zoals beheerkosten in rekening worden gebracht.

Verstrooien

Als u in aandelen wilt beleggen, moet u over een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal beschikken om uw geld over meerdere sectoren, landen en bedrijven te kunnen spreiden. Het is gevaarlijk om bijvoorbeeld in slechts één bedrijf te investeren. De ontwikkeling van uw vermogen is dan volledig afhankelijk van dit ene bedrijf. Als dit bedrijf failliet zou gaan, zou uw vermogen zwaar worden aangetast.

Dynamisch

Beleggingsfondsen passen de portefeuille voortdurend aan. Op basis van de kennis kunnen zij veranderingen doorvoeren, bijvoorbeeld in de sectoren waarin wordt geïnvesteerd. U moet hierbij echter vertrouwen op de kennis van fondsbeheerders.€