Waarde van eurocent

Zo nu en dan komt een politicus of belangenorganisatie in het nieuws met een voorstel om de kleinste eurocent – 1 en 2 cent – af te schaffen. Af en toe hoor je dat centen als grondstof waardevoller zijn dan de waarde die erop staat. Is dat juist? Waarom moeten de 1 en 2 cent worden weggegooid, en zijn er nadelen?

Wijzer

Tarief 1 en 2 cent

Een stuk van 1 cent weegt 2,3 gram, een stuk van 2 cent weegt ongeveer 3,06 gram. Ze bestaan ​​uit ongeveer 95% staal en 5% koper. De waarde van oud staal ligt rond de 0,2 euro per kilogram. Oud koper is met € 4,45 per kilogram veel waardevoller.

Een kilo kleingeld bestaat dus uit 950 gram staal en 50 gram koper. Hun waarde is respectievelijk 0,19 en 0,2225 euro. € 0,4125 per kilogram schroot is het echt niet waard. Zo is de nominale waarde van de inhoud van uw spaarvarken (de waarde op de munt die in de kassa wordt geteld) veel hoger dan de waarde van het schroot. Daarom moet het bericht bij de (nationale) bank worden gewijzigd. Kassa voor kleingeld: waar wisselen?

nationale Bank

Mede door de lage waarde van het schroot scheurt de Nationale Bank haar broek voor deze centen. Ze kosten meer om te maken dan ze waard zijn. Penningen drukken kost ongeveer 2,5 eurocent per stuk. Aangezien de munten niet meer gebruikt worden voor betalingen, maar vooral teruggegeven worden aan klanten, moeten er veel munten in omloop worden gebracht. Ze gaan allemaal uit de roulatie omdat ze ergens in een spaarpot belanden. België heeft ongeveer 672 miljoen munten van 2 cent en 282 miljoen munten van 1 cent. Uit de Eurobarometer 2012 bleek dat 9 op de 10 Belgen de centen liever zouden zien verdwijnen.

Elimineer 1 en 2 cent

In december 2013 stelde de minister van Financiën van België, Koen Geen (CD&V), voor om de 1 en 2 eurocent niet meer te gebruiken in de Belgische kassa’s. De totale prijzen bij het afrekenen worden naar boven afgerond. Bedrag eindigend op 0,01; .02; .08 of .09 zou veranderen in .00. Bedrag eindigend op 0,03; .04; .06 of .07 verandert dan in .05. Dus mensen zouden worden uitgenodigd om hun eigen pot vol ongebruikte munten mee te nemen. Munten kunnen worden ingewisseld bij een bank of bij de Nationale Bank.

Op 7 februari 2014 kondigde de Belgische minister van Small Business Sabine Laruelle (MR) aan dat er een wet of koninklijk besluit zou worden aangenomen en gestemd om afronding van prijzen mogelijk te maken. Alleen het totaalbedrag bij het afrekenen kan worden afgerond, niet de prijs van losse producten. Verschillende beroepsfederaties en zelfstandigenorganisaties zijn blij met het besluit, hoewel het nog moet worden uitgevoerd. De nieuwe regels geven handelaren de vrijheid om kleine centen te accepteren en hoeven niet te worden afgerond.

Eind 2014 is het dan eindelijk zover: afronding van prijzen is toegestaan. Vanaf 1 oktober 2014 mogen handelaren de totaalprijs bij het afrekenen naar boven afronden, maar alleen voor klanten die contant betalen. Bij elektronische betalingen is afronding niet toegestaan.

Inflatie

Afschaffing van valuta kan gevolgen hebben voor de economie. In Nederland en Finland betalen mensen al een tijdje zonder 1 en 2 cent en worden de prijzen aan de kassa naar boven afgerond op 0,05 eurocent. Mensen lijken heel blij te zijn met deze regeling en missen geen munten, het scheelt veel tijd en moeite voor klanten, banken en handelaren.

Minister Geen vermoedt dat de munten niet tot prijsstijgingen zullen leiden omdat totalen naar boven en naar beneden worden afgerond. Met de invoering van de euro kregen ze ook te horen dat de prijzen niet zouden stijgen. In de praktijk werden veel producten met de invoering van de euro en de afschaffing van de Belgische frank ineens duurder. Dus de afschaffing van kleine centen zou ook een beetje inflatie kunnen veroorzaken, maar waarschijnlijk nooit meer dan een halve tot een procent.

Lees verder