Waarde Nederlandse munten

Met de komst van de euro raakten de Nederlandse munten buiten gebruik. Tot 2008 konden ze nog worden overgedragen aan De Nederlandsche Bank. Tegenwoordig zijn ze alleen waardevol voor verzamelaars. Stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens en Rijksdaalders kunnen nog enige waarde hebben als ze zeldzaam zijn. Zilveren guldens en Rijksdaalders zijn interessant voor beleggers vanwege de hoge zilverprijs.

De euro werd in 2002 ingevoerd. Nederlandse munten als de Rijksdaalder, gulden, kwart, dubbeltje en stuiver raakten buiten gebruik. Ze konden nog vijf jaar worden ingewisseld, gedurende welke tijd mensen de waarde van de euro konden recupereren. Sinds 2008 kan dit niet meer en zijn deze munten vrijwel waardeloos geworden. Niet alle munten zijn echter volledig waardeloos. Ze hebben soms enige waarde voor verzamelaars. Velen hebben nog geld in de wacht en willen het soms proberen te verkopen. Dus soms is het mogelijk. Ten eerste is het belangrijk dat de munt niet wordt beschadigd. Als dit het geval is, heeft de munt weinig waarde voor verzamelaars. Er zijn verschillende catalogi waar mensen de waarde van een bepaalde munt kunnen controleren. Ze kunnen proberen ze te verkopen, bijvoorbeeld op een muntenbeurs, bij een juwelier of online op internet. Dat kan niet alleen op gespecialiseerde sites, maar ook op sites als Marktplaats.nl.

Dubbeltjes incasseren

Dubbeltjes geslagen voor 1940 kunnen veel geld waard zijn. Hoe ouder het kwartje, hoe meer het oplevert. In het verleden was het gebruikelijk dat mensen een dubbeltje hadden. Zelfs als een dubbeltje beschadigd is, kan het nog veel geld opleveren. Zo kan een onbeschadigde penning uit 1901 maar liefst vijfenveertig euro opbrengen. Dubbeltjes uit 1950 zijn nauwelijks iets waard. Dimethanen van 1938, 1941, 1944 en 1948 hebben ook een hogere waarde

De waarde van een kwart

Kwartalen geslagen na 1975 zijn bijna niets waard als er een kras op zit. De penny die in 1954 werd geslagen, is bijzonder waardevol. Er zijn dat jaar minder kwartalen geslagen en daardoor heeft de munt meer waarde. Dit geldt ook voor de kwartalen 1941, 1948, 1950 en 1951. Zelfs als het beschadigd is, kan het voor een euro aan een verzamelaar worden verkocht.

Investeringen in zilveren gulden

Tot 1967 werden guldens nog in zilver geslagen, de zogenaamde zilveren gulden. Inmiddels zijn ze voor verzamelaars anderhalve euro waard. De waarde kan oplopen als het gaat om een ​​ouder exemplaar, bijvoorbeeld met een afbeelding van Wilhelmina of Koning Willem (één van de drie). De laatste gulden geslagen in 2001 is ook geld waard. Er staat een kindertekening van een leeuw op. Deze munt is geslagen in een beperkte oplage en kan onbeschadigd enkele guldens opbrengen. Veel beleggers zijn ook geïnteresseerd in de zilveren gulden vanwege de hoge prijs van zilver.

Rijksdaalder kopen en verkopen

Sommige Rijksdaalders kunnen ook zeer waardevol zijn voor verzamelaars. Dit geldt vooral voor de Rijksdaalders geslagen onder Wilhelmina en koning Willem I. Ze worden slechts in een klein aantal verspreid en zijn daarom veel geld waard. Tot 1966 werd de Rijksdaalder in zilver geslagen. Veel beleggers zijn geïnteresseerd in deze Rijksdaalders vanwege de hoge zilverprijs. Ook de munt die in 1979 is geslagen ter herdenking van de Unie van Utrecht is veel waard. In 1980 verscheen de Rijksdaalder met twee koppen. Deze kan voor tien euro aan een verzamelaar worden verkocht.€