Waarde Belgische munten
Oude Belgische munten kunnen nog steeds veel geld opbrengen. Na de onafhankelijkheid koos België de frank als nationale munteenheid. De eerste munten waren gemaakt van goud en zilver. Deze munten zijn erg populair onder verzamelaars. Ook munten die in Belgisch Congo worden gebruikt, zijn van grote waarde. Tot 2007 was het nog mogelijk om Belgische franken om te wisselen voor euro’s bij de Nationale Bank. Nu kan dat alleen nog met bankbiljetten.
De eerste Belgische munten werden geslagen in 1839 na de onafhankelijkheid van België van Nederland. België koos de Belgische frank naar het Franse model. Het duurde lang voordat er voldoende munten werden geslagen. De Belgische wet maakte het mogelijk om munten te slaan van verschillende materialen zoals goud en zilver. De eerste munten waren voornamelijk van zilver. Deze munten zijn veel geld waard voor verzamelaars. Er zijn ook een aantal goudfranken in omloop, maar deze werden vooral geslagen voor speciale gelegenheden. Uit zilver werden munten van grote waarde geslagen. Munten van mindere waarde werden gemaakt van brons. De eerste munten hadden nog een inscriptie in het Nederlands, maar verdwenen in 1886. Vanaf dat moment had de vervalste Franken een dubbele inscriptie. Verschillende munten werden in omloop gebracht. De coupures van de munten waren 25 centimes, 50 cent, 1 frank, 5 frank, 10 frank, 20 frank en 50 frank.
De waarde van de Belgische frank
In mei 1850 werd de Staatsbank uitgerust met een drukpers. De eerste bankbiljetten werden gedrukt vanaf januari 1851. De eerste noten waren nog zwart-wit. De gouverneur ondertekende persoonlijk de nota’s. De meeste Belgen gebruikten echter geen bankbiljetten omdat ze weinig vertrouwen hadden. Bankbiljetten werden voornamelijk in het bedrijfsleven gebruikt. De oudste bankbiljetten zijn in trek bij verzamelaars. Ze bieden soms duizenden euro’s voor deze bankbiljetten. Vanaf het einde van de 19e eeuw begon de Nationale Bank met het drukken van gekleurde bankbiljetten. In vergelijking met andere landen zijn er relatief veel bankbiljetten in omloop.
Belgische Congo munten
Belgische franken zijn relatief gezien veel minder waard dan veel oude Nederlandse munten. Hier zijn verschillende redenen voor. Belangrijk is dat veel Nederlandse munten lange tijd in goud en zilver zijn geslagen. Als een munt geen waarde heeft voor verzamelaars, heeft hij waarde vanwege het materiaal waarvan hij is gemaakt. Dit is zeker het geval, aangezien de prijzen van goud en zilver zijn omhooggeschoten. De tweede reden is dat de Staatsbank veel minder bijzondere munten slaat. Bijzondere herdenkingsmunten werden in Nederland regelmatig geslagen en waren zeer gewild bij verzamelaars. In België is de uitzondering bijvoorbeeld een herdenkingsmunt die in 1980 werd geslagen ter herdenking van de 150ste verjaardag van België. De enige Belgische munten die zeer gewild zijn bij verzamelaars, zijn de munten die in Belgisch Congo circuleerden. Congo was lange tijd een Belgische kolonie. Deze munten zijn zeldzaam en daarom veel geld waard.
Wissel Belgische Franken in
België stapte in 2002 over op de euro. Hierdoor verloor de Belgische frank zijn waarde. Aanvankelijk konden Belgische munten nog worden ingewisseld bij de Nationale Bank. De Belgen zouden dan de euro terugkrijgen voor de ingeleverde franken. Dit was echter alleen mogelijk tot 2007. Daardoor hebben de huidige franken hun waarde verloren. Gemeenschappelijke munten zijn gemaakt van bult nikkel. Dit materiaal is echter nauwelijks iets waard. Alleen speciale munten kunnen nog enige waarde hebben voor verzamelaars. Daarna is het belangrijk dat ze onbeschadigd zijn. Franse bankbiljetten kunnen nog tot 2027 worden ingewisseld.€