Waar moet je op letten bij beleggen?
Wanneer u een investeringsbeslissing neemt, zijn er zoveel opties dat u soms door de bomen het bos niet meer ziet. U kunt echter elke investeringsmogelijkheid evalueren op basis van verschillende criteria. Ze zijn van toepassing op verschillende soorten beleggingen, van aandelen tot onroerend goed.
Diverse opties
Er zijn duizenden manieren om uw geld te beleggen. U kunt onroerend goed kopen en verhuren. U kunt aandelen kopen om dividend te ontvangen of ze later tegen een hogere prijs verkopen. U kunt beleggen in grondstoffen of munten. Er zijn dus talloze manieren om uw geld goed te besteden. Natuurlijk hebben al deze opties speciale kenmerken. Op basis van deze kenmerken zullen sommige opties aantrekkelijker zijn dan andere. Een riskantere belegger zou kunnen overwegen om te beleggen in grondstoffen, waarvan de prijzen doorgaans cyclisch zijn, terwijl een ander voor onroerend goed zou kunnen kiezen omdat ze denken dat het gebouw zijn waarde zal behouden.
Verwachte terugkomst
Er wordt een investeringsbeslissing genomen om het verwachte rendement te maximaliseren. Met andere woorden, als ik vandaag 100 euro ergens in investeer, wil ik in de toekomst zoveel mogelijk euro’s teruggeven. Het verwachte rendement hangt echter af van twee dingen.
- grootte van de winst
- de mogelijkheid dat de winst daadwerkelijk zal komen
kans op winst x winst = verwacht rendement
Er zijn bijvoorbeeld veel bedrijven waarvan mensen zeggen:
Ja deze technologie slaagt, het is zijn gewicht in goud waard
. Maar als, natuurlijk, in deze zin is belangrijk. Daarom is niet alleen winst, maar ook de mogelijkheid om winst te maken van groot belang. Ook wordt aangenomen dat geld in de toekomst minder waard is dan geld vandaag. U kunt het geld dat u vandaag al heeft beleggen om nog meer geld op te halen. De verwachte winst wordt dus verdisconteerd tegen een bepaalde rentevoet.
Liquiditeit
Stock liquiditeit betekent:
hoe gemakkelijk het is om het in contanten om te zetten
. Het hangt van veel factoren af. Stel je plant bijvoorbeeld een hectare bos aan, dan komt de winst waarschijnlijk pas over een paar decennia. Bomen moeten groeien voordat ze kunnen worden geoogst. Als er echter een gezonde markt is?
bossen
, dan kunt u uw eigendomsrechten op het bos wellicht vrij snel aan een investeerder verkopen. Investeringen in het bos hoeven niet illiquide te zijn. Financiële vooruitgang heeft ervoor gezorgd dat steeds meer investeringen liquide zijn geworden, waardoor secundaire markten voor deze producten zijn ontstaan. Een belegging wordt als illiquide beschouwd als:
op korte termijn net onder zijn waarde
kan worden verkocht. Als je bijvoorbeeld een auto hebt gekocht als investering, maar je hebt dringend geld nodig en je moet er binnen een week vanaf, dan kan het zijn dat je een groot verlies moet nemen op die investering.
Tijdshorizon
De tijdshorizon hangt in zekere zin nauw samen met liquiditeit. Belegt u bijvoorbeeld voor de lange termijn, met geld waar u lang zonder kunt, dan speelt liquiditeit minder een rol. Het is waarschijnlijk dat er op de lange termijn veiligere investeringen te vinden zijn. Wanneer iemand een aandeel koopt om het een week later te verkopen, kan hij teleurgesteld zijn. De marktvolatiliteit zal op de lange termijn lager zijn dan op de korte termijn. Dus als u op korte termijn belegt, kan de volatiliteit hoger zijn. De
tijdshorizon heeft grote invloed op beleggingsgedrag
bevolking. Een 25-jarige man heeft waarschijnlijk een langere tijdshorizon dan een 75-jarige man, simpelweg omdat hij verwacht nog een tijdje te leven. De gevolgen kunnen zijn dat hij eerder belegt voor een langere termijn of meer risico neemt. De logica is dat de jongeman meer tijd heeft om eventuele verliezen goed te maken. Daarom zal iemand die wat ouder is waarschijnlijk minder risico nemen.
Bepaal uw risico
Het is erg belangrijk om zelf te weten hoeveel risico u bereid bent te nemen. Als je dit niet van tevoren bepaalt, kun je voor verrassingen komen te staan. Risico hangt nauw samen met het verwachte rendement. Over het algemeen wordt een hoger risico beloond met een hoger rendement. Beleggingen op korte termijn kunnen ook risicovoller zijn, omdat de markt op kortere termijn volatieler is. U kunt een risicoprofiel opstellen om te peilen wat u zelf wilt doen.
Een appel voor de dorst in contanten
Hoeveel reserveer je voor noodgevallen? Het is niet aan te raden al uw spaargeld te beleggen zonder iets over te houden. Hier zijn verschillende redenen voor. eerst
uw geld bepaalt uw liquiditeit
. Als u plotseling een belegging moet verkopen omdat u contant geld nodig heeft, kan het zijn dat u verlies moet nemen. Als je in geval van nood gewoon de geldkluis kunt bellen, komt het wel goed. Ten tweede bepaalt het ook uw beleggingsrisico’s. Als u veel contant geld over heeft, kunt u soms meer risico nemen. Als de initiële investering mislukt, heeft u immers nog voldoende kapitaal om die verliezen te compenseren met de juiste investering. Activa die je in contanten aanhoudt, leveren je natuurlijk niets op, integendeel, bij inflatie verlies je koopkracht. Inflatie is het fenomeen van stijgende prijzen die het leven als consument duurder maken.
Fundamentele veranderingen
We kunnen tijdens ons leven wat meer fundamentele veranderingen ervaren. Probeer hier rekening mee te houden, zelfs als u in aandelen, onroerend goed of munten belegt. Als u bijvoorbeeld overweegt om aandelen in een tabaksbedrijf te kopen, kunt u zich afvragen: Bestaat roken over 20 jaar nog? Je kunt ook staatsobligaties kopen, die in de meeste landen als redelijk veilig worden beschouwd, en je afvragen: gaat dit land de komende 10 jaar failliet? De betekenis van deze veranderingen hangt natuurlijk af van uw tijdshorizon.€