Waar komt mijn geld vandaan?

Bankbiljetten verslijten door veelvuldig gebruik en moeten daarom regelmatig worden vervangen. In alle landen van het eurogebied worden regelmatig nieuwe eurobankbiljetten gedrukt. Hoe kunt u aan uw eurobankbiljet zien in welk land het is gedrukt? Ontdek de geheime code van uw bankbiljet. zodat u voortaan weet waar de eurobankbiljetten uit het eurogebied gemaakt worden.

Geld: Betaal in Euro’s

Wij betalen sinds 2002 in euro’s. Voor die tijd had elk land zijn eigen munteenheid, maar ook een eigen drukkerij, die zorgde voor het drukken van waardepapieren. Al deze nationale drukkerijen mogen sinds de invoering van de euro een deel van het werk doen. Aan de bankbiljetten kun je zien uit welk land ze komen en door wie ze zijn gedrukt.

Landenletter op het bankbiljet

Elk euroland krijgt een letter toegewezen. Deze letter kan niet de eerste letter van de naam van dit land zijn omdat er landen in Europa zijn die met dezelfde letter beginnen. Om problemen te voorkomen, kozen ze voor een soort omgekeerd alfabetisch systeem:

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, zijn Denemarken en Griekenland om onbekende redenen verwisseld.

Lijst van landen

Hieronder vindt u een lijst van landen die deel uitmaken van de Europese Monetaire Unie. De tabel toont de letter van het land en de naam van het land. Ook ziet u de namen van landen die (nog) niet op de euro zijn overgegaan. Bij het splitsen van de brieven werd er blijkbaar vanuit gegaan dat dit toch zou gebeuren. Als je denkt dat ze niet in orde zijn (behalve voor Griekenland en Denemarken), onthoud dan dat de landnamen in de tabel in het Nederlands worden weergegeven:

een brief Land
z België
Y Griekenland
X Duitsland
W Denemarken
V Spanje
JIJ In Frankrijk
T Ierland
s Italië
R Luxemburg
p Nederland
N Oostenrijk
m Portugal
ik Finland
k Zweden
J Verenigd Koninkrijk

Landen die de euro hebben ingevoerd na 2002

een brief Land
huh Slovenië (2007)
G Cyprus (2008)
f Malta (2008)
E Slowakije
d Estland

Geen EU, toch euro

In bovenstaande lijst ziet u niet alle landen die de euro gebruiken. Er zijn een aantal niet-EU-landen die nog steeds de euro gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor:

Ja EU, geen euro

Niet alle EU-landen gebruiken momenteel de euro, hoewel ze natuurlijk op elk moment kunnen besluiten om toe te treden. EU-landen die nog vasthouden aan de oude nationale valuta:

Serienummer

Elk bankbiljet heeft zijn eigen serienummer bestaande uit 10 cijfers. Als je 11 op de rekening ziet, heb je gelijk: het elfde cijfer is een controlecijfer. U kunt zelf berekenen of uw bankbiljetten het juiste controlecijfer hebben. Volg onderstaande stappen.

  1. U hebt bijvoorbeeld een factuur waarop staat: U35691088442.
  2. Je ziet de letter U, dus dit briefje is gedrukt in Frankrijk.
  3. Schrijf alle letters van het alfabet onder elkaar en geef elke letter een nummer. A krijgt 11, B krijgt 12, enz. U krijgt dan 31.
  4. Voeg de eerste tien cijfers toe (of: alle cijfers behalve de laatste). (3 + 5 + 6 + 9 + 1 + 0 + 8 + 8 + 4 + 4 = 48) Tel 31 op bij dit getal: ( 31 + 48 = 79 )
  5. Deel dit getal door 9. (79 : 9 = 8, rest 7)
  6. De volgende stap is om de rest van 9 af te trekken (9 – 7 = 2)

Het resultaat 2 is het controlecijfer. Zoals je kunt zien klopt het met het opgegeven ticketnummer.

Weten we genoeg?

Nu heb je gezien dat je aan het ticketnummer kunt zien of het nummer klopt en uit welk land het komt. Elk euroland heeft zijn eigen drukkerij die waardepapieren drukt (soms zelfs twee). Denk aan bankbiljetten, maar ook bijvoorbeeld postzegels. In Nederland is de drukker Joh. Enschede, België, de Nationale Bank van België. Elke drukker krijgt een eigen letter toegewezen, die je heel klein op het briefje ziet staan. Na deze letter staan ​​enkele cijfers die het kenteken en de plaats van dit briefje op dat bord aangeven. Houd er rekening mee dat het wat tijd kost om te zoeken, deze groep letters en cijfers wordt voor elke waarde op een andere plaats geplaatst.

printers

Hieronder vindt u een lijst met drukkers uit landen die in 2002 tot de euro zijn toegetreden.

Code Meer druk Land
a Bank of England Press, Loughton Verenigd Koninkrijk
B -niet gebruikt-
C AB Tumba Bruk, Tumba Zweden
d Setec Oy, Vantaa Finland
E FC Oberthur, Chantepie In Frankrijk
f Osterreichische Banknoten und Sichterheidsdruck, Wenen Oostenrijk
G Johan Enschede & Zn., Haarlem Nederland
huh Thomas de la Rue, Gateshead Verenigd Koninkrijk
mij -niet gebruikt-
J Banca d’Italia, Rome Italië
k Centrale Bank van Ierland, Dublin Ierland
ik Banque de France, Chamalieres In Frankrijk
m Fabrica Nacional de Moneda y Timbre, Madrid Spanje
N Bank van Griekenland, Athene Griekenland
O -niet gebruikt-
p Giesecke & Devrient, München en Leipzig Duitsland
J -niet gebruikt-
R Bundesdruckerei, Berlijn Duitsland
s Danmarks Nationalbank, Kopenhagen Denemarken
T Nationale Bank van België, Brussel België
JIJ Valora, Carregado Portugal

Zoals u kunt zien, hebben sommige landen twee printers die geld drukken. U ziet ook printers in niet-eurolanden vermeld. Zodra deze landen tot het eurogebied toetreden, zullen zij waarschijnlijk de drukkers zijn die de bankbiljetten in deze landen gaan maken.

Verspreiding

Niet alle printers maken alle bankbiljetten. Binnen de eurozone zijn de banen netjes verdeeld. Er wordt bijvoorbeeld bepaald hoeveel bankbiljetten van een bepaalde waarde er nodig zijn en welke printer daarvoor geschikt is. Het is dus mogelijk dat er in een bepaald jaar €10-biljetten worden gedrukt in Nederland en België. Tickets worden niet zomaar opgemaakt. Bankbiljetten worden uit de omloop genomen als ze beschadigd, versleten of te oud zijn om te worden vervangen. Door de internationale betalingsstroom verspreidden bankbiljetten zich over het algemeen vrij snel over de eurolanden. Indien dit niet het geval is, wordt dit via de centrale banken van de eurolanden geregeld.

Lees verder