Vrouwen investeren beter dan mannen

Volgens een onderzoek van SNS Fundcoach (2012) kunnen vrouwen beter beleggen dan mannen omdat ze meer verdienen. Dit zou je niet verwachten, want mannen zijn over het algemeen beter met geld en vooruitkijkend. Een ander verrassend resultaat is dat vrouwen beleggen zonder emotie. Het is ook iets wat je niet zou verwachten.

Vrouwen investeren beter dan mannen omdat ze een hoger jaarrendement uit hun investeringen halen dan mannen. Vrouwen verdienen gemiddeld 3,5 procent meer dan mannen. Er zijn een aantal redenen waarom vrouwen een hoger beleggersrendement hebben dan mannen.

Neem minder risico

Ten eerste nemen vrouwen minder risico bij het beleggen dan mannen. Een typische mannelijke eigenschap is om risico’s te nemen en nieuwe kansen te zien. Dit is iets dat niet efficiënt is bij beleggen. Omdat vrouwen minder risico durven te nemen, verdienen ze jaarlijks meer winst met het kopen en verkopen van aandelen dan mannen.

Investeren zonder emoties

Een valkuil voor beginnende beleggers is beleggen op basis van emotie. Als er één ding is dat u niet moet doen bij het beleggen, dan is het uw beleggingen baseren op emotie. Onderzoek heeft een opmerkelijk resultaat laten zien dat vrouwelijke investeerders emotieloos beleggen. Hoe minder emoties er mee spelen bij beleggen, hoe beter u kunt beleggen. Een back-up maken van uw beleggingen met duidelijke redenen kan leiden tot een hoger rendement.

Investeren voor de lange termijn

Een andere reden is dat vrouwen meer geven om de lange termijn. Vrouwen hebben minder kans om hun aandelen te verkopen dan mannen. Mannen zijn beïnvloedbaar. Als er negatief nieuws is over het bedrijf of als er een conflict dreigt in andere landen, is de kans groter dat ze hun aandelen verkopen en nieuwe aandelen kopen. Tijdens het onderzoek gaven zowel mannelijke als vrouwelijke beleggers aan voor de lange termijn te beleggen, alleen mannen merkten dit minder op.

Vraag eerder om advies

De belangrijkste reden waarom mannen minder winst maken dan vrouwen is het ego van de man. Een man laat graag zien dat hij het goed weet en succesvol is, hij zal zijn trots niet snel opzij zetten. Dit voorkomt dat ze om advies vragen en over fouten praten. Mannen zijn te koppig en denken te weten hoe de aandelenmarkt werkt. Vooral beginnende mannen maken deze fout en denken dat ze over een paar maanden ervaren investeerders zullen zijn. Vrouwen vragen vaker om advies.

Doe minder transacties

Mannen doen gemiddeld bijna twee keer zoveel transacties als vrouwen. Vooral alleenstaande mannen kopen en verkopen twee keer zoveel aandelen als vrouwen. Daarnaast verdienen alleenstaande mannen ook minder dan niet-alleenstaande mannen. De reden waarom mannen zich zo veel meer gedragen, is omdat ze zichzelf overschatten. Ze denken dat ze de markt goed kennen en meerdere transacties moeten doen om meer winst te maken.€