Vragen die u moet stellen voordat u een hypotheek afsluit

Het afsluiten van een hypotheek is een van de belangrijkste beslissingen in iemands leven na het kopen van een huis. Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je een hypotheek afsluit.

De meeste mensen zijn voorzichtig bij het kopen van een huis. Er volgden meerdere bezichtigingen met verschillende deskundige mensen. Indien nodig wordt er zelfs een verkoopmakelaar ingehuurd. Vervolgens wordt er een architectuurrapport opgesteld en wordt het resultaat opnieuw besproken met de leveranciers. Kopers gaan dan naar hun thuisbank en sluiten de hypotheek af die volgens de adviseur de beste is. Het is beter om meer tijd te besteden aan het krijgen van de beste hypotheek voor uw situatie.

Voordat u met adviseurs gaat praten, dient u uzelf de volgende vragen te stellen.

Eerste vraag: kan ik een huis betalen?

Je kunt deze vraag beantwoorden door een online rekenmachine in te vullen, maar je moet echt een stap verder gaan. U moet controleren of de maandelijkse kosten voor het kopen van een huis binnen uw budget vallen. Bij het berekenen van uw maximale hypotheek wordt uitgegaan van een standaard bestedingspatroon, maar het kan zijn dat u een ander bestedingspatroon heeft. Moet u uw uitgaven aanpassen om de woning te kunnen betalen? Ook moet rekening worden gehouden met de gevolgen van een inkomensdaling.

Tweede vraag: Welke soorten hypotheken zijn er?

Voordat u zich aanmeldt bij een hypotheekadviseur, moet u weten welke hypotheekvorm het beste bij u past. U hoeft geen onderzoek te doen om hypotheekvormen te vergelijken, maar u moet wel een idee hebben van de kenmerken van verschillende hypotheekvormen. Zo moet u de belangrijke kenmerken kennen van spaarhypotheken, beleggingshypotheken en aflossingsvrije hypotheken. Door voorbereid het gesprek met de bank aan te gaan, verkleint u de kans op het afsluiten van een hypotheek die niet bij u past.

Derde vraag: Wat is het maximale maandbedrag?

De maandlasten moeten voor iedereen zo laag mogelijk zijn, maar kiezen voor zekerheid kost vaak meer geld. U kunt met de bank een rentevaste periode van een jaar onderhandelen met een lage rente, maar op termijn kan dit een verkeerde beslissing zijn. U kunt uw maandelijkse betalingen beheren door te kiezen voor een lange of korte rentevaste periode. Hetzelfde geldt voor de hypotheekvorm. Het kiezen van het rentedeel kan je veel geld besparen, maar het gevolg is dat een deel van de hypotheek niet op de vervaldag wordt afgelost. Een bankadviseur kan de maandelijkse vergoeding berekenen, maar er moet vooraf een maximumbedrag worden afgesproken.

Vierde vraag: Welke risico’s loop ik na het afsluiten van een hypotheek?

Bij het afsluiten van een hypotheek wordt alleen rekening gehouden met de bestaande situatie. Je moet ook nadenken over wat er in de komende dertig jaar kan gebeuren. Hoeveel kunt u aan hypotheeklasten betalen na het overlijden van uw partner? Wat zijn de gevolgen van werkloosheid? Zolang beide partners tot hun pensioen blijven werken, blijven de kosten gedekt. Een overlijdensrisicoverzekering moet door beide partners worden afgesloten. Daarnaast moet u nagaan of de kosten nog gedekt kunnen worden bij inkomensdaling door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.€