Voorraad voor (kleine) kinderen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor ouders of grootouders die een bepaald bedrag voor hun (klein)kind opzij willen zetten voor de toekomst. De meest voor de hand liggende optie is om een ​​spaarrekening te openen en daar geld op te storten. Een andere goede optie is om een ​​spaardeposito te doen. Een minder goed alternatief is een studieplan. Lees in dit artikel alles over deze manieren om te sparen voor je kind.

Er zijn verschillende manieren om te sparen als de ouders of grootouders van een kind geld willen sparen voor hun toekomst. Elk type heeft bepaalde voor- en nadelen. In de meeste gevallen kunt u het beste een aparte spaarrekening openen. Veel banken bieden aparte spaarrekeningen aan voor het sparen van (kleine) kinderen. Aan de rekening zijn vaak aantrekkelijke voorwaarden verbonden, zoals speciale bonusrente op verjaardagen. Tegelijkertijd bestaat het risico dat de conventionele rentetarieven laag zullen staan. Besteed er dus aandacht aan.

Sluit de spaarrekening voor kinderen

U kunt de rekening op uw naam laten zetten of op naam van uw kind. Het voordeel van het op uw naam zetten van het account is dat u zelf de controle en toegang behoudt. Door het geld op naam van het kind te zetten, kunt u met de bank afspreken dat het kind pas vanaf een bepaalde leeftijd en op een bepaald moment bij het geld kan, maar in ieder geval niet meer. Deze regeling wordt een BEM-clausule genoemd. Dit betekent een beschikking over de eigen middelen. Het nadeel van de rekening op uw naam zetten is dat er successierechten verschuldigd zijn bij overlijden. Dit is niet het geval als het geld al op naam van het kind staat.

welvaartsbelasting

Het is goed om te weten dat u onroerende voorheffing betaalt over uw spaargeld. En tot het kind achttien is, betaal je ook van hem. Dit gaat echter pas in als uw gemiddeld jaarkapitaal hoger is dan € 20.661. Daarnaast heb je ook nog een vrijstelling van 2.762 euro per kind.

spaardeposito

Een andere mogelijkheid is om de spaarrekening te sluiten. Hoe langer het geld vastzit, hoe hoger de rente zal zijn. Storten is vooral handig als je een groot bedrag in één keer wilt storten. Het is het beste om het zo vroeg mogelijk naar buiten te brengen om er meer interesse in te krijgen. Met de bank kan worden afgesproken dat de borg vrijkomt, bijvoorbeeld als het kind achttien wordt of een rijbewijs haalt. Als u meer dan vijfduizend euro heeft gestort, moet u daarover belasting betalen. De Belastingdienst int vervolgens de schenkbelasting. Grootouders mogen niet meer dan tweeduizend euro per jaar schenken zonder belasting te betalen.

Studie plan

De laatste optie is het afsluiten van een zogenaamd studieplan. Dan stort u het geld op een beleggingsrekening. Dit geld wordt vervolgens door de bank belegd en u ontvangt de uiteindelijke opbrengst. Uiteindelijk kan het meer de moeite waard zijn, maar het kan ook teleurstellend zijn. Dit zijn beleggingsrisico’s. Ook rekent de bank doorgaans relatief hoge kosten voor beleggingen. Laat je dus goed informeren voordat je dit doet.€