Voorraad voor jongeren / studenten

Meestal wordt ons al vroeg geleerd dat sparen belangrijk is, maar wat zijn de dingen waar je voor kunt sparen als je jong bent, en hoeveel kosten ze eigenlijk? Veel jongeren en studenten hebben geen idee waar ze precies voor moeten sparen en hoeveel spaargeld daarvoor nodig is.

Inhoud

Studie/opleiding

Studies kunnen veel geld kosten. Meestal kun je studiefinanciering krijgen als je begint met studeren, maar deze stopt na 4 jaar en is niet altijd voldoende om je studie te betalen. Voor hbo en wo krijg je vanaf 2015 helemaal geen studiefinanciering meer, maar kun je gebruik maken van het sociaal kredietstelsel, zoals de naam al doet vermoeden, het is een lening en moet worden terugbetaald. Door vooraf te sparen voorkom je dit voor een groot deel en kom je als student met minder, of misschien zelfs geen schulden, door je tijd als student. Maar hoeveel spaargeld heb je hiervoor nodig? Het is natuurlijk heel anders. Dit is onder meer afhankelijk van de duur van je studie en de kosten van studiemateriaal.

Collegegeld / Studiekosten

In studiejaar 2014-2015 is het collegegeld in het hoger onderwijs 1.906 euro, het mbo-collegegeld 1.118 euro. De gemiddelde studieduur is 4 jaar, wat betekent dat het collegegeld in het hoger onderwijs ongeveer 7.624 euro is en in het mbo ongeveer 4.472 euro. Dit is een indicatie, want het collegegeld verschilt per studiejaar.

Studieboeken en materialen

De kosten van studieboeken en materialen lopen sterk uiteen. Sommige cursussen vereisen alleen boeken, terwijl andere een volledige kappersset of uniform vereisen. De gemiddelde kosten bedragen ongeveer 540 euro per jaar. Voor een 4-jarige opleiding is dat in totaal 2160 euro. Het kopen van tweedehands boeken kan u veel geld besparen.

In totaal:

Volgens bovenstaande gegevens kost een 4-jarige mbo-opleiding je 6.632 euro en 9.784 euro voor het hoger onderwijs. Naast deze kosten moet je ook rekening houden met eventuele reiskosten en andere kosten zoals papier- en laptopkosten. Als je het huis uit moet om een ​​opleiding te volgen, kost dat natuurlijk veel meer.

uitzetten

De prijs van een uitzet varieert sterk en hangt vooral af van uw smaak maar ook van de grootte van uw kamer/huis. Het hoeft echt niet duur te zijn als je veel dingen goedkoop en misschien zelfs gratis tweedehands krijgt van familie of via sites zoals marktplaatsen. Wil je alles nieuw en liefst in de beste kwaliteit, dan kost dat veel meer. Even een voorbeeld; je kunt al een bed hebben voor € 30,00, maar er zijn ook bedden die € 2.500 kosten. Als je eenmaal 1000 euro hebt gespaard, heb je een goede start, wil je je kamer meer inrichten, denk dan aan 1500-2500 euro.

Categorie B rijbewijs en autoaankoop

Rijbewijs B

Hoeveel het kost om een ​​rijbewijs te halen varieert sterk, onder andere hoe snel je iets oppakt en of je in één keer wegrijdt. Ook het uurtarief verschilt per rijschool. Het gemiddelde bedrag is ongeveer 1.972,60 euro. Ze accepteren het volgende:

rijlessen 40 x 40 euro = 1600 euro
Theorie examen 2 x 33,50 euro = 67 euro
praktijkexamen 2 x 133,30 euro = 266,60 euro
Haal je rijbewijs 1x 39 euro

Auto

De auto is lekker comfortabel, maar kost ook veel geld. Als je geluk hebt, kun je een gebruikte auto krijgen voor minder dan € 1000,00, maar meestal moet je meer verwachten. Zeker als je voor een nieuwe auto rijdt, kost het een paar duizend euro. Wanneer u een auto wilt kopen, is het verstandig om altijd een bedrag voor onderhoud achter de hand te hebben. Gaat er iets mis met de auto, dan loopt dat vaak al snel op tot honderden euro’s. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met maandelijkse kosten zoals verzekering, wegenbelasting en brandstof.

uitvaartverzekering

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar het op jonge leeftijd afsluiten van een uitvaartverzekering kan u veel geld besparen. Zo kun je op 18-jarige leeftijd verzekerd zijn voor 11.000 euro, terwijl je er maar 2.000 euro voor betaalde. Bovendien bespaart het je geld, het voelt ook nog eens heel fijn aan, je hebt er de rest van je leven geen omkijken meer naar. Hoeveel geld u nodig heeft, hangt af van de verzekering en ook van uw voorkeuren. Rond de € 2.500 is een goed bedrag om mee te beginnen.

Vakantie

Hoewel het niet altijd belangrijk is, is het toch goed om te sparen. U kunt uw vakantie zo duur maken als u zelf wilt. Ben je blij met een weekendje weg in Nederland, dan is €100 vaak al genoeg. Een stedentrip naar het buitenland kost ook niet veel. Als alles goed is onderzocht, is het mogelijk om voor een klein bedrag naar Londen, Berlijn of Parijs te gaan. Wil je echter voor een langere periode en tijdens het seizoen, dan moet je rekening houden met een paar honderd euro. Als je alles meerekent (eten, vervoer, etc.) zit je vaak rond de €800. Vaak scheelt het als je met meerdere personen reist, dan kunnen kosten zoals kamer en taxi gedeeld worden.€