Voorraad voor in huis

Banken zijn niet langer bereid om hoge hypotheken te verstrekken in verhouding tot het inkomen. Om in de toekomst een huis te kunnen kopen, moet u sparen.

In Nederland is het gebruikelijk om bij het kopen van een huis het maximale bedrag te lenen. Een eventueel tekort wordt opgevangen door spaargeld. De manier van denken hierover verandert geleidelijk. Door de dalende huizenprijzen realiseren we ons steeds meer dat een hypotheek gewoon een lening is die moet worden afgelost. Als de hypotheek hoger is dan de hypotheekwaarde, staat de woning niet te koop. Daarnaast lijkt ook de hypotheekrenteaftrekregeling steeds beperkter te worden. Hierdoor wordt de hypotheek duurder.

Sparen voor een woning in plaats van maximaal lenen

Het is niet realistisch om aan te nemen dat u zoveel spaart dat u geen hypotheek meer nodig heeft, maar in de toekomst zal een steeds groter deel van de koopsom van de woning uit eigen middelen moeten worden betaald. Banken zijn nog steeds bereid om een ​​hypotheek te geven boven de waarde van de woning, maar dit kan in de toekomst veranderen.

Hoeveel moet je sparen voor het huis?

De hoogte van het benodigde bedrag is sterk afhankelijk van de hoogte van de koopsom waarvoor de woning wordt aangekocht. Het is verstandig om kapitaal op te bouwen dat in ieder geval voldoende is om extra kosten te dekken. Door veel te sparen wordt het makkelijker om een ​​hypotheek te krijgen.

Kapitaalvorming naast de te betalen huur

Beginners die in een dure huurwoning wonen, zullen waarschijnlijk niet in staat zijn kapitaal op te bouwen om een ​​huis te kunnen kopen. Ze willen eigenlijk hun eigen huis kopen om te besparen op de hoge huurkosten, maar omdat het nu te duur is om te huren, kunnen ze geen overwaarde opbouwen om een ​​huis te kopen. Niet iedereen zal in staat zijn kapitaal op te bouwen. Spaargelden voor het kopen van een huis hebben vooral gevolgen voor starters op de woningmarkt.

Besparingen in huis

Huiseigenaren kunnen op hun huis besparen om een ​​ander huis te kopen. Door over de looptijd extra af te lossen, vergroot u het eigen vermogen van de woning. Als je verkoopt, kun je de overwaarde verzamelen en gebruiken om een ​​ander huis te kopen. U hoeft geen vermogenswinstbelasting (voorheen onroerendgoedbelasting) te betalen over het geld dat u in uw woning stopt. Bij verkoop wordt de overwaarde niet belast. Het nadeel van deze manier van sparen is dat de overwaarde opnieuw moet worden geïnvesteerd in de nieuwe woning die u koopt. Een ander nadeel waar u rekening mee moet houden, is dat u eerst het eigen vermogen moet gebruiken voordat u in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. Overschotten boven de 40.000 euro zijn vrijgesteld van belasting, maar het overschot moet worden gebruikt voor levensonderhoud.

Beginners moeten sparen, wie doorgroeit moet betalen

In de toekomst zal sparen steeds belangrijker worden bij het kopen van een woning. Voorbij zijn de dagen dat banken bereid zijn om extra hypotheken te verstrekken voor extra kosten en verbeteringen aan het huis. Banken hebben geleerd van de kredietcrisis.€