Voorraad voor een kind of kleinkind: waar moet je op letten?

Als u wilt sparen voor uw kind of kleinkind, zijn er een aantal zaken waar u als ouder of grootouder op moet letten. Hoeveel kunt u bijvoorbeeld per jaar sparen voor uw kinderen? Wat zijn de fiscale gevolgen van sparen voor een kind? Wat zijn de beste tips? Wat is het verschil tussen sparen en een gift voor kinderen of kleinkinderen? Wat zijn enkele leuke spaarrekeningen met hoge rente voor een kind of kleinkind?

Waarom zou u sparen voor uw kind of kleinkind?

Op zich is dit natuurlijk heel logisch. Als ouder of grootouder wilt u er zeker van zijn dat uw kind of kleinkind extra geld op de bank heeft voor later. Als een zoon of dochter, kleinzoon of kleindochter bijvoorbeeld gaat studeren of op zichzelf gaat wonen. Speciaal voor kinderen zijn er diverse interessante spaarrekeningen die een hoge rente bieden, maar ook leuke kadootjes geven aan kleine spaarders. Maar als u wilt gaan sparen, zijn er een aantal zaken waar u als grootouder of ouder op moet letten, zeker als het om belastingen gaat.

Wat is het verschil tussen sparen voor een kind en een gift?

De Belastingdienst beschouwt spaargeld voor een kind of kleinkind niet als spaargeld voor zichzelf, maar beschouwt het als een schenking aan hun kind of kleinkind. Een geschenk is een bedrag of item dat je hebt dat je weggeeft dat de andere persoon kan houden. In het geval van een minderjarige kunt u de ontvanger van de gift verplichten het spaargeld alleen voor bepaalde doeleinden te gebruiken, zoals het behalen van een rijbewijs of studeren. Als een kind of kleinkind een schenking krijgt, moet dit bij de Belastingdienst worden aangegeven als de jaarlijkse schenking een bepaald bedrag overschrijdt.

Hoeveel belastingvrij kunt u sparen voor uw kleinkind of kind? Hoe groot is de vrijstelling?

Vaders, moeders, maar ook grootouders mogen jaarlijks tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken aan hun kinderen of kleinkinderen. Voor minderjarigen onder de 18 jaar kunt u iets meer dan € 5.000 belastingvrij sparen. Voor minderjarige kleinkinderen is de grens iets meer dan 2.000 euro per jaar. Voor kinderen of kleinkinderen ouder dan 18 jaar kan er niet meer op jaarbasis worden gespaard, maar wel een eenmalige gift van iets meer dan 24.000 euro. Wanneer een kind zo’n eenmalige gift ontvangt, moet het dit aangeven, maar hoeft het geen belasting te betalen als het bedrag is vrijgesteld.

Wat zijn de beste tips om te sparen voor kinderen of kleinkinderen?

Als u wilt dat het spaargeld niet naar de toekomstige partner van het kind of kleinkind gaat, is het verstandig om langs de notaris te gaan. Ook is het verstandig om vroeg te beginnen met sparen voor een kind of kleinkind zodat u jaarlijks een redelijk bedrag kunt sparen met fiscaal voordeel. Dit is beter dan meteen een grote donatie te doen als het kind 18 wordt. Zorg ervoor dat u een goede kinderspaarrekening kiest, waar u kunt bepalen wanneer uw kind of kleinkind het gespaarde geld kan gebruiken en voor welke doeleinden het is toegestaan.

Hoe vind je een goede spaarrekening voor een kind of kleinkind met hoge rente?

Alle grote banken zoals ABN AMRO, ING, SNS bank en Rabobank bieden leuke spaarrekeningen aan voor kinderen of kleinkinderen. Naast de hoge rente staat het geld vaak voor langere tijd vast en krijg je ook leuke welkomstgeschenken die kunnen wisselen. Zoek een kinderrekening of kinderspaarrekening en vergelijk wat verschillende banken en verzekeraars aanbieden, want ook verzekeraars als Dela, Aegon en Robeco bieden hoogrentende spaarrekeningen voor kinderen en kleinkinderen.