Voorraad voor de toekomst

De grootste bevolkingsgroep in Nederland zijn ouderen. Dit is ook de groep met het grootste bedrag aan besteedbaar inkomen. Spaar- en vermogensbelastingregels worden (elk jaar) strenger, maar ook de regels van de overheid over het financieren van uw levensonderhoud veranderen regelmatig. Dit zijn voor veel ouderen redenen om de besteding van hun spaargeld te overschatten. Deze herwaardering van het gebruik van het opgebouwde bedrag wordt relevant nu ook de erfbelastingregels veranderen. Stijfheid heeft vaak een negatieve invloed op het beschikbare bedrag dat aan erfgenamen wordt nagelaten.

Actief

Veel ouderen hebben vaak wat vermogen vergaard.

Bijvoorbeeld:

  1. er is kapitaal in huis;
  2. ondernemers hebben vaak een aanzienlijk kapitaal in hun bedrijf;
  3. zijn aandelen;
  4. zijn obligaties;
  5. de besparingen zijn te goed.

Gecumuleerde kapitaalbelastingkosten

Als gevolg van veranderingen in de belastingregels is er een fiscale grondgedachte om te heroverwegen wat voordeliger is. Blijf het zelf beheren of geef het door aan uw kinderen of kleinkinderen of achterkleinkinderen. Vermogensoverdracht aan kinderen (kleinkinderen) kan in delen of in één keer. In leven zijnde heeft de gever nog steeds plezier, en bijkomend voordeel is dat in leven zijn ook een financieel voordeel geeft in de verrekening met de belastingdienst.

kleinkinderen

Kleinkinderen beginnen vaak al op jonge leeftijd met het opbouwen van een startkapitaal. Soms weten jonge kinderen al precies wat ze willen kopen. Spaarkapitaal is in dergelijke situaties bedoeld voor latere aankopen. Als u als (groot)ouder akkoord kunt gaan met de voorgenomen aankoop, kunt u uw (klein)kinderen helpen sparen. Daarom is het voor deze kinderen erg belangrijk om verstandig te doneren aan (kleine) kinderen. Donaties kunnen jaarlijks worden gedaan. En dan kan het geheel of gedeeltelijk belastingvrij zijn. Daarnaast kan het op verschillende manieren worden gedoneerd.

Verlaten

Mensen kunnen ook besluiten te wachten en dan wordt de rijkdom verdeeld onder de kinderen. De kinderen erven dan het bestaande vermogen en de kleinkinderen krijgen (indien er geen testament is) (nog) niets. Daarom vinden veel mensen het leuker en fiscaal aantrekkelijker om een ​​bedrag te geven aan een kind, kleinkind of achterkleinkind terwijl ze nog leven. Veel kinderen zullen hier tevreden mee zijn en zullen op deze manier ook de waarde van geld leren.

Startkapitaal voor kinderen

Veel kinderen leren al vroeg op eigen benen te staan. Woon in kamers of woon samen met een vriend. Hierdoor worden kinderen ook gedwongen om volledig zelfstandig met geld om te gaan. Vragen zoals:

Kan ik mijn plannen financieel uitvoeren;

Hoeveel geld heb ik per maand nodig;

Eigen bedrijf

Kinderen die een eigen bedrijf willen starten (winkel, zelfstandige of als professional) hebben meestal (veel) geld nodig om hun plannen te kunnen uitvoeren. Financiële steun is altijd zeer welkom en ook aantrekkelijk voor de donateur.

Eigen huis

Het kopen van je eerste huis is vaak spannend en de financiering van je aankoop is in veel huizen een veelbesproken onderwerp. Een eigen huis kopen is voor velen een grote en gedurfde stap. Daarom is het heel goed voor ouders om vroeg te beginnen met het opbouwen van startkapitaal voor hun kind(eren). Daarom is slim sparen voor kinderen zo belangrijk en kan het voor veel senioren belastend zijn€