Voordelen van extra hypotheekrenteaftrek

Daarnaast heeft het aflossen van uw hypotheek enkele nadelen, maar ook enkele grote voordelen. In dit artikel leg ik uit waarom in bepaalde gevallen een extra terugbetaling wordt aanbevolen.

Tot 2008 werd er extra afgelost op de hypotheek. Vanwege stijgende huizenprijzen en de mogelijkheid tot aftrek van hypotheekrente werd geadviseerd om de schuld tot het maximum te laten staan. Sinds 2008 beginnen de huizenprijzen snel te dalen. Het onthulde ook meteen de nadelen van het in gebreke blijven van de hypotheek. Steeds meer huizen kwamen onder water te staan. Dat wil zeggen dat de hypotheekschuld groter is dan de verkoopwaarde van de woning. Als de maandlasten niet meer betaalbaar zijn, kan de woning niet worden verkocht. In dat geval moet de schuld worden verminderd om de woning te kunnen verkopen. Vooral in 2012 en 2013 begonnen huiseigenaren steeds vaker extra af te lossen op hun hypotheekschuld.

Waarom extra aflossen?

Tot 2013 was het mogelijk om een ​​hypotheek met alleen rente af te sluiten. Dit is een goedkope hypotheekvorm waarbij de hypotheekschuld niet teniet wordt gedaan. Deze schuld blijft op de woning staan ​​totdat de woning is verkocht. Bij overlijden gaat de hypotheekschuld over op de boedel. Een klein deel van je hypotheek renteloos houden is geen probleem, maar hypotheken die voor de helft of meer renteloos zijn kunnen voor problemen zorgen. Hieronder vindt u een aantal redenen waarom een ​​extra hypotheekaflossing zinvol kan zijn.

Maandelijkse kostenreductie in stappen

Door uw hypotheekschuld af te lossen, kunt u een kleine besparing realiseren. Het is echter effectief! Betaalt u extra af op een aflossingsvrije hypotheek, dan bespaart u op de maandlasten zolang u in de woning woont. Als u $ 1.000 extra terugbetaalt, bespaart u slechts een paar dollar per maand, maar mogelijk tientallen jaren.

Zullen hypotheekbetalingen beschikbaar zijn na pensionering?

Het uitstellen van hypotheekaflossingen brengt ook de nodige gevaren met zich mee. Als de hypotheek niet volledig wordt afgelost terwijl u werkt, moet u de kosten ook kunnen dekken met uw pensioeninkomen. Een hypotheek met rente loopt levenslang door. Ook kunt u spaargeld uit aanvullende aflossingen opzij zetten voor pensioensparen.

Kassa bij verkoop

Door meerwaarde te creëren, creëer je ook een spaarpot voor later. U kunt de waarde van de verkoop gebruiken om uw pensioen aan te vullen. De meeste werknemers hebben een pensioengat. Door uw hypotheek te verlagen, verlaagt u niet alleen uw maandlasten, maar bouwt u ook overwaarde op in uw woning. Wanneer u verkoopt, moet u de overtollige waarde herinvesteren in een nieuwe woning om te kopen. Als u van plan bent een woning te huren, kunt u het eigen vermogen besteden zoals u dat wilt.

Verwarring over de hypotheekrenteaftrekregeling

Per 1 januari 2013 is de hypotheekrenteaftrekregeling drastisch verlaagd. Bij nieuw afgesloten hypotheken is het niet meer toegestaan ​​om de aflossing uit te stellen naar de toekomst. De hypotheekschuld moet elke maand worden afgelost. De verwachting is dat de hypotheekrenteaftrek de komende decennia verder wordt vereenvoudigd. Door extra af te lossen, wordt u minder afhankelijk van de regeling en bent u daardoor minder kwetsbaar.€