Voordelen van een dure euro en een goedkope dollar

In juli 2017 bereikte de euro opnieuw een recordhoogte. Het is lang geleden dat onze euro zo hoog stond ten opzichte van de dollar. In 2008 was het percentage zelfs nog hoger omdat Amerika als gevolg van de subprime-crisis in een recessie verkeerde. Vooral voor bedrijven die naar de VS exporteren, blijkt de hoge wisselkoers een nadeel te zijn. Maar de dure euro heeft zeker zijn voordelen, aangezien hij een rem zet op de stijgende graan- en olieprijzen die anders de inflatie zouden hebben aangewakkerd.

De euro groeit al een tijdje. Eind juli 2017 ontving u $1,18 voor 1 euro. De laatste jaren is dat veel minder. Het record van 2008 is echter nog ver weg: eind februari 2008 passeerde de dollar de grens van 1,50. Dit was de eerste keer sinds de introductie van de Europese munt in 1999.

dollar

De hoge prijs lijkt vervelend, en dat is het zeker voor sommige bedrijven. Uiteindelijk zien bedrijven die hun producten exporteren naar de VS en andere in dollars luidende landen hun concurrentiepositie verslechteren.

De dure euro komt ook Europa ten goede. Zo kunnen graan en olie, producten die enorme prijsstijgingen hebben doorgemaakt, goedkoper worden ingekocht. Dit helpt weer
inflatie
laag in Europa. Doordat de inflatie meer beperkt bleek te zijn dan verwacht, hoefde de ECB (Europese Centrale Bank) de rente niet te verhogen.

Crisis

In 2008 stond de dollar onder druk door de Amerikaanse hypotheekcrisis, ook wel kredietcrisis genoemd. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, zal naar verwachting de rente verlagen. Dit moet de Amerikaanse economie, de grootste economie ter wereld, meer ademruimte geven.

Door de crisis fluctueren aandelenkoersen niet alleen in de Dow Jones, maar ook in de AEX. Daarnaast hebben banken last van een
vertrouwenscrisis
. Ze durven geen geld meer uit te lenen aan andere banken, omdat niet bekend is wie de eigenaar is van de gevaarlijke leningen.

In 2017 lijkt de dollar te lijden onder het presidentschap van Trump, terwijl de Europese economie zich herstelt.

euro

De dure euro komt ook Amerikaanse bedrijven ten goede. Dankzij de zwakke munt kunnen ze nu voet aan de grond krijgen in het buitenland. En het zou de negatieve effecten van de kredietcrisis kunnen compenseren.

De wisselkoers biedt ook voordelen voor vakantiegangers. Het is veel goedkoper voor Europeanen die op vakantie willen naar de VS of een ander land waar de dollar de munteenheid is. Nooit eerder kreeg je zoveel dollars voor je euro.€