Voorbereiding op echtscheiding

De emotionele impact van een scheiding, maar zeker ook de financiële impact, wordt vooraf vaak onderschat. Echtscheiding wordt gevoeld in de portemonnee voor het leven.

Gescheiden mensen hebben nog steeds op meerdere niveaus met elkaar te maken. Dit geldt des te meer als de voormalige partners ook ouders zijn van opgroeiende kinderen. De zwaarste financiële klap komt van het moeten verdelen van gedeelde activa en andere gedeelde eigendommen. Extra kostenposten volgen.

In dit artikel gaan we uit van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Bij een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden kunnen de huwelijkspartners verschillende overeenkomsten aangaan waardoor de toekomst er anders uitziet.

Voordat u besluit te scheiden

De beslissing om te scheiden is vaak een langdurig bezinningsproces. Echtscheiding kan een heel lang proces zijn. Dit is ook logisch omdat het het gewenste effect zal hebben. In het geval dat een echtscheiding onvermijdelijk is, heeft het geen zin om verder uit te stellen. Geld is een kwestie waar ook vooraf goed over nagedacht wordt. Het gezinsinkomen wordt gesplitst en de uitgaven zullen veel hoger zijn omdat er twee huishoudens moeten worden onderhouden.

De beslissing is genomen, de scheiding gaat door

Bij het aangaan van een huwelijk onder gewoonterecht moeten alle bezittingen en schulden worden verdeeld. Geld is gemakkelijk te verdelen, maar goederen niet. Wie krijgt wat en hoe kan de verdeling zo eerlijk mogelijk verlopen? Het verdelen van gedeelde eigendommen kan een complex proces zijn, waarbij soms zelfs hulp nodig is. Gewoon om de items tegen de juiste prijs te waarderen.

Financiële afhankelijkheid na echtscheiding

Na een echtscheiding kan een van de twee ex-partners verplicht zijn partneralimentatie aan de ex-partner te betalen. Dit zorgt ervoor dat de meer verdienende ex-partner een financiële bijdrage levert aan de minder vermogende van de twee. De hoogte van de alimentatieverplichting kan bij rechterlijke uitspraak worden bepaald, maar ook ex-partners kunnen onderling afspraken maken.

Echtscheiding heeft gevolgen voor pensioenrechten

Pensioenrechten moeten ook na het einde van het huwelijk worden verdeeld. De ex-partner heeft recht op het volledige nabestaandenpensioen plus de helft van de tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Echtscheiding kan fataal zijn voor een pensioenregeling. De meeste rechten komen toe aan de ex-partner.

Is het mogelijk om u voor te bereiden op een echtscheiding?

Nee, want veel facetten zijn pas te pakken als de kogel door de kerk is. Er zijn veel informatiebronnen op internet waar u vooraf informatie vandaan kunt halen. Hoe dan ook, u kunt zich voorbereiden door goed op de hoogte te zijn van uw rechten en plichten. Door dit vooraf te weten, kunt u voorkomen dat u onherstelbare fouten maakt of meer kosten maakt dan strikt noodzakelijk.

Het inhuren van een advocaat is bijvoorbeeld een erg dure optie. Het is beter om samen met uw ex-partner een mediator in te schakelen. Deze zal als een soort tussenpersoon optreden en zo kunnen de kosten van twee advocaten vermeden worden. Naast kosten kan het ook veel tijd schelen.€