Voor wie een huis wil kopen
Een huis kopen is niet alleen een suikerdoos kopen. Het is spannend en leuk, maar er komt veel bij kijken. Samen met het krijgen van een hypotheek is het een van de belangrijkste financiële beslissingen in het leven.
Koop een huis
Een huis kopen is op de lange termijn beter geschikt. Het is te vergelijken met het huren van een huis. Dit komt door de extra kosten van de koper die doorgaans gepaard gaan met de aankoop van een woning. De kosten van de koper bestaan uit:
- overdrachtsbelasting
- statiegeld of bankgarantie kosten
- verkoopakte
- Staatshypotheekgarantie
- provisie hypotheek afsluiten
- belastingen
- bouwkundige beoordeling voor oudere huizen
- courtage
Na het kopen van een woning zullen de maandlasten doorgaans iets oplopen door de stijging van onderhoudskosten en dergelijke. Met een bouwkundig rapport kan dit vooraf worden bepaald door een bouwkundig ingenieur. Onderhoudskosten zijn voor uw rekening, terwijl onderhoudskosten in een huurwoning meestal door de verhuurder worden gedekt. Door echter vooraf de hypotheekrente vast te stellen, is er vooraf zekerheid over de aflossingen gedurende de looptijd.
Verzekering
Om een huis te kunnen kopen, heeft de hypotheekverstrekker een verzekering nodig, zoals een opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. De opstalverzekering dekt schade aan het gebouw. Het hangt af van de aanbieder wie nog meeverzekerd is en wie niet. Een overlijdensrisicoverzekering verzekert de hypotheekverstrekker tegen het overlijden van de geldnemer. Bij overlijden van de lener wordt een bedrag uitgekeerd waarmee de hypotheek kan worden afgelost.
Herstellen
In tegenstelling tot een huurwoning is een koopwoning makkelijker te renoveren. De renovatiekosten kunnen worden bepaald door een bouwkostendeskundige of een bouwaannemer kan een offerte opmaken. De gemeente kan adviseren of voor de gewenste verbouwing een omgevingsvergunning nodig is en of de geplande verbouwing mogelijk is. Sinds 2011 is de ongeoorloofde bouw uitgebreid. Zo is de dakkapel aan de achterzijde vergunningvrij geworden en kunnen er aan de achterzijde meer uitbouw worden gerealiseerd.
Vereniging van Eigenaars (VvE)
In het geval van een appartement zal de VvE zorgdragen voor de regeling van het onderhoud van het appartementengebouw en de belangen van de eigenaren. Dit is vastgelegd in de statuten. Aan het roer van de VvE staat het bestuur en minimaal één keer per jaar wordt er een algemene ledenvergadering gehouden. Een Vereniging van Eigenaren is net als alle andere.
Bij het kopen van een huurwoning
In sommige gevallen staat een verhuurder, zoals een woningcorporatie, je toe om een huurwoning te kopen. Het voordeel is dat je er meestal een lagere aanschafprijs voor betaalt. U bent al bekend met het huis en de omgeving. Als u de woning vervolgens weer wilt verkopen, moet u deze mogelijk eerst aanbieden aan de verkopende woningbouwvereniging.€