Voor- en nadelen van het kopen van een vastgoedbelegging
Vastgoedbeleggingen. Veel mensen hebben er een en veel mensen dromen ervan er een te kopen. Bij het bezitten van een vastgoedbelegging denken mensen vaak aan een eenvoudig rendement. “Rijk worden tijdens het slapen” is waar veel mensen van houden. In de praktijk zijn het echter niet allemaal rozen en rozen. Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er minstens zoveel nadelen. Daarom is het verstandig om eerst de mogelijke voor- en nadelen af te wegen. Als je eenmaal een woning hebt gekocht, is het moeilijk om die beslissing terug te draaien. Voordat je de grote stap zet, moet je eerst je huiswerk doen. Zeker, bij het kopen van een vastgoedbelegging geldt: “Een happy rush is zelden goed”.
Voordelen van vastgoedbeleggingen
Grote vraag naar woonruimte
Een beleggingspand kopen dat als woonruimte wordt verhuurd, is toch niet zo vreemd. Er zal altijd vraag naar woningen zijn. Voor veel mensen is het kopen van een huis moeilijk of onmogelijk. Huren is voor hen een goed alternatief. Huren is ook aantrekkelijker dan kopen voor mensen die verwachten ooit te verhuizen (bijvoorbeeld voor werk). Kortom, er zal altijd een groep mensen zijn die geïnteresseerd is in het huren van woonruimte.
Waardevol
Over het algemeen is de waarde van onroerend goed vrij stabiel. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de waarde door de jaren heen licht fluctueert. Op de lange termijn is in ieder geval een (kleine) stijging waarschijnlijker dan een (significante) daling. Het is ook niet meteen dramatisch als de waarde ooit een beetje daalt. Zolang het pand verhuurd is, blijven de inkomsten immers binnenkomen. Daarom is waardevermindering alleen vervelend op het moment van verkoop. Zolang u de vastgoedbelegging niet verkoopt, mag de waardedaling geen kwaad.
Inkomen is belastingvrij
Vastgoedbeleggingen zijn ook fiscaal heel aantrekkelijk. Bij het particulier kopen van een woning worden de huurinkomsten niet belast. De waarde van het huis valt in kolom 3. Dit betekent dat u vermogenswinstbelasting moet betalen over de waarde van de woning (minus de hypotheek). Deze belasting zou ook moeten worden betaald als u uw spaargeld op de bank laat staan. Kortom, het maakt fiscaal niet uit of u geld op de bank heeft staan of belegt in een vastgoedbelegging.
Hogere opbrengsten
In een tijd waarin de spaarrente laag is, is beleggen in vastgoed bijzonder aantrekkelijk. Het is immers gemakkelijk om de lage spaarrente te verslaan. Door te beleggen in onroerend goed haalt u waarschijnlijk een (veel) hoger rendement dan u met uw spaarrekening zou kunnen behalen. Een bijkomend voordeel van een lage spaarrente is dat uw hypotheekrente waarschijnlijk ook relatief laag is. Dit maakt de financiering van vastgoedbeleggingen bijzonder voordelig.
Opbrengst verhogen
Bij een hypotheek kunt u de rente voor een bepaalde tijd vastzetten. U heeft dus geen last van een plotselinge stijging van de rentetarieven. Uw maandelijkse betalingen zijn dus stabiel en voorspelbaar. Wel kan de huur tussentijds stijgen. Het is gebruikelijk om de huren jaarlijks aan te passen op basis van een bepaalde (CBS) index. Dit betekent dat de huur elk jaar iets stijgt, maar de kosten gelijk blijven (of dalen door tussentijdse aflossingen). Kortom, het rendement stijgt licht over de jaren heen. Dit kan in kleine stapjes, maar als je geduld hebt, zie je het rendement vanzelf toenemen.
Nadelen van vastgoedbeleggingen
Lagere huurinkomsten
Op papier ziet het kopen van een vastgoedbelegging er vaak heel aantrekkelijk uit. In de praktijk kan dit soms averechts werken. Soms lukt het bijvoorbeeld niet om de gewenste huur te krijgen en moet je genoegen nemen met een lagere huur. Je kunt ook niet zomaar elke prijs vragen die je wilt. De maximale huur is onderhevig aan regelgeving. Hierdoor loop je het risico dat je de afgesproken huur moet verlagen als de huurder belt. Je kunt er niets aan doen. U moet genoegen nemen met een lagere (wettelijke) huur.
Vacatures
Daarnaast is het ook mogelijk dat woonruimtes voor langere tijd leeg staan. Bij een hypotheek lopen de kosten gelukkig gewoon door zolang er geen inkomen tegenover staat. Voor een maand is het misschien niet zo erg, maar het kan behoorlijk vervelend worden als de vacature lang duurt. Bij langdurige leegstand kunt u geneigd zijn de huur te verlagen. Hierdoor kan de vacature snel worden opgelost, maar heb je dan weer last van een (te) laag rendement. In feite wordt dan het ene probleem ingeruild voor het andere.
Het geld zit vast
Een ander nadeel is dat je geld behoorlijk vast zit. Tussentijds opnemen van uw spaargeld is niet of nauwelijks mogelijk. Dit hoeft niet per se een groot nadeel te zijn, maar je moet begrijpen dat het een langetermijninvestering is die vaak veel geduld vereist. Zelfs als er plotselinge verliezen zijn in plaats van winsten, is er geen snelle ontsnapping. In dat geval zal men moeten wachten op betere tijden en hopen dat het verlies beperkt blijft.
Onderhoud
Als u de gelukkige eigenaar bent van een vastgoedbelegging, krijgt u ook te maken met onderhoud. Dit betekent dat het gebouw – net als uw huis – zo nu en dan geschilderd moet worden. Daarnaast zal ook de cv-ketel eenmalig vervangen moeten worden. Naast dit reguliere onderhoud kan een vertrekkende huurder u met een vervallen woonruimte achterlaten. Vaak komt deze ellende ook op het bord van de eigenaar terecht.
Problemen
Tot slot: bureaucratie. Vaak gaat niet alles volgens plan. Waarschijnlijk krijgt u te maken met wanbetalers, pannes, onverwacht onderhoud en natuurlijk papierwerk. De zon komt tevergeefs op. Dit geldt ook voor vastgoedbeleggingen. Vastgoedbeleggingen zullen altijd werk met zich meebrengen. U kunt dit werk ook toevertrouwen aan een gespecialiseerd bureau. Daar rekenen ze natuurlijk wel een vergoeding voor, bijvoorbeeld 5% van de huurinkomsten.
Lees verder
€