Voor- en nadelen van Gulden

De economische crisis is niet onopgemerkt gebleven. Er is veel discussie geweest over het herstel van de gulden. Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen:

Een groot voordeel van de herinvoering van de gulden is dat we ons eigen beleid kunnen voeren. We kunnen ze aanpassen aan onze eigen economie zonder ons zorgen te maken over de gevolgen voor de rest van Europa. Ook is er minder om je zorgen te maken over de crisis, omdat is onderzocht dat landen die tijdens de crisis hun valuta hebben behouden, het beter of in ieder geval niet slechter hebben gedaan.

Een ander heel groot voordeel is dat als we uit de euro stappen we geen geld meer hoeven te geven aan landen als Griekenland om ze overeind te houden. Dit bespaart ons veel geld tijdens de economische crisis, wat natuurlijk erg gunstig is. De herinvoering van de gulden zal natuurlijk duur zijn, maar dat weegt niet op tegen het bedrag dat we aan Griekenland moeten afstaan.

De herinvoering van de gulden zou ook een groot voordeel zijn voor onze staatsschuld. Die bedraagt ​​nu ongeveer 380 miljard euro. Nergens staat dat wanneer de oude munteenheid opnieuw wordt ingevoerd, de staatsschuld moet worden omgerekend in de waarde van die munteenheid. Het is natuurlijk een grote gok, maar als het werkt, is het het waard: we kunnen in één klap tientallen miljarden besparen.

Onder de euro zullen de prijzen blijven stijgen en uiteindelijk omhoogschieten. Als we onze oude, betrouwbare munteenheid opnieuw invoeren, zullen deze prijzen drastisch dalen en zal dit mensen weer meer vertrouwen geven.

De euro is ook meer waard dan de gulden van weleer, waardoor je eerder meer geld uitgeeft. 3,50 euro voor een brood is nu heel normaal, maar in het verleden heb ik nog nooit iemand 8 gulden ervoor zien betalen.

Tot slot, als de gulden dezelfde sterke positie inneemt als voor de invoering van de euro, zal hij niet dalen in de internationale wisselkoersen. Het voordeel voor ons is dat de import snel zal toenemen, omdat het buitenland goedkoop voor ons wordt. De gulden zal ons dan een stabiele munt opleveren die de crisis zal helpen overwinnen.

minpuntjes

Als de herinvoering van de gulden inderdaad wordt doorgevoerd, moet allereerst de euromunten en -biljetten uit omloop worden genomen. Dit kost natuurlijk veel geld en ook veel tijd. Het duurt nog zeker een jaar voordat alle euro’s uit de omloop zijn gehaald.

Het herdrukken van alle guldenmunten en bankbiljetten in voldoende hoeveelheid kost ook veel geld en kost ook veel tijd. Het zal nog wel even duren voordat de herinvoering van de gulden werkelijkheid wordt.

En zelfs als we afstappen van de euro, zijn we nog niet klaar. De gulden moet op de een of andere manier aan de euro worden gekoppeld, anders is niet duidelijk of de gulden het zal overleven.

Ook zullen alle omringende landen de munt nog steeds gebruiken, dus we zullen er in de handel nog mee te maken krijgen als het nog werkt, want met de invoering van de gulden krijgen we te maken met een enorme handelsbarrière. Door de EU gesloten handelsovereenkomsten gelden dan niet meer voor Nederland, aangezien zij die de euro verlaten feitelijk ook verplicht zijn de EU te verlaten. Handelen met Nederland zal ook moeilijk zijn omdat Nederland het enige land is met een eigen munteenheid, en landen zullen liever handel drijven met landen met één munteenheid, omdat de in Nederland geproduceerde producten veel duurder zullen zijn voor buitenlanders. landen. Dit brengt natuurlijk grote schade toe aan een groot handelsland als Nederland.

Ook bestaat het risico dat de gulden niet meer zo’n sterke munt is als voor de euro. Als dat zo is, stort onze hele economie in en zijn we nog verder van huis.

De herinvoering van de gulden zal waarschijnlijk ook niet goed zijn voor de banken. Beleggingen in euro’s zullen snel in waarde dalen. Dit zal leiden tot enorme investeringsverliezen voor banken en daarom kunnen ze naar andere landen verhuizen.

Het zal ook een teleurstelling zijn voor het toerisme, aangezien de grensbarrière mensen minder bereid zal maken om naar Nederland op vakantie te gaan, omdat de grens een inspanning vereist om te veranderen.

Natuurlijk is het risico op staatsschuld ook erg hoog. Als er niets over gezegd wordt, besparen we natuurlijk veel geld. Maar als er iets misgaat en we worden niet ontslagen omdat we een andere munteenheid hebben, zou het helemaal niet helpen om de gulden opnieuw in te voeren.

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen: minpuntjes
De mogelijkheid om uw eigen beleid te implementeren Opnieuw instappen kost veel geld
Minder getroffen door de economische crisis Gulden moet gekoppeld worden aan andere valuta
Het is niet nodig om landen financieel te steunen handelsbelemmering
Vermindering/verdwijning van de staatsschuld Gulden wordt een minder krachtige valuta dan voorheen
Minder hoge prijzen Slecht voor banken
De invoer zal toenemen Slecht voor het toerisme

Lees verder