Voor- en nadelen van een zakelijke rekening

Veel ondernemers hebben een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening heeft verschillende voordelen. Dit maakt de boekhouding een stuk overzichtelijker. Het straalt ook professionaliteit uit. Andere voordelen zijn de ideal en automatische incasso. Het grootste nadeel zijn de kosten. Ze kunnen aanzienlijk toenemen. Daarom wordt sommige ondernemers geadviseerd om een ​​extra persoonlijke rekening te openen in plaats van een zakelijke rekening.

Overzichtelijk

Iedereen die een eigen bedrijf start, krijgt te maken met de vraag of het wel zin heeft om een ​​eigen zakelijke rekening te openen. Dit betekent een rekening die alleen voor alle zakelijke transacties is. Het is niet wettelijk verplicht, maar het heeft wel enkele voordelen. Misschien wel het grootste voordeel van een zakelijk account is dat het overzichtelijk is. Bij een persoonlijke rekening worden zakelijke betalingen en persoonlijke betalingen gemengd. Dit kan alles verwarrend maken. Na verloop van tijd kan het ook onduidelijk worden over een bepaalde betaling, of betalingen kunnen moeilijk te vinden zijn. Een bedrijf dat minimaal tien zakelijke transacties per maand afhandelt, doet er goed aan een eigen zakelijke rekening te openen. Een accountant zal hier meestal ook om vragen, aangezien hij het verschil tussen zakelijke en particuliere betalingen zeker niet kan zien.

Professionele uitstraling

Het andere voordeel is dat het veel serieuzer is bij potentiële klanten. De eerste indruk bij (potentiële) klanten en klanten is erg belangrijk. Een zakelijk account met uw bedrijfsnaam is beter omdat het laat zien dat u de zaken serieuzer neemt en dat u niet zomaar een freelancer bent die iets wil verdienen naast uw reguliere baan. Het openen van een zakelijke rekening is zeker een goed idee voor mensen die met verschillende klanten werken.

Collectie en ideaal

Een zakelijk account biedt ook een aantal extra functies. Zo is het bij de meeste banken mogelijk om op verzoek geld op te nemen van klantrekeningen. Klanten moeten hiervoor uiteraard toestemming hebben, meestal via een ondertekend formulier. Een andere extra functie die een zakelijk account biedt, is een koppeling naar Ideal. Dit is het meest gebruikte online betaalsysteem van Nederland. Deze optie is vooral handig voor ondernemers die bijvoorbeeld een webwinkel hebben. De meeste banken staan ​​deze mogelijkheden pas na een jaar toe, dus het is verstandig om vooraf te informeren wat de deadline is bij de betreffende bank waar je een rekening wilt openen.

Profiteer van kortingen

Het laatste voordeel is dat je profiteert van bepaalde kortingsacties. Banken hebben regelmatig aanbiedingen voor beginnende ondernemers die een zakelijke rekening hebben. Zo is het mogelijk om korting te krijgen op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een aantrekkelijk pensioensparen. Het is echter ook belangrijk om er kritisch tegenover te staan.

Kosten bedrijfsaccount

Wat is dan het grootste nadeel? Dit zijn ongetwijfeld kosten. Een privérekening kost meestal maar een paar euro per kwartaal. Zakelijke rekeningen zijn veel duurder. In 2015 bood Knab de goedkoopste zakelijke rekening aan. De kosten waren 5 euro per maand. De eerste duizend transacties waren gratis, maar er werd 10 cent extra per transactie betaald. Dit kan een groot deel van uw reserve wegnemen.

Een persoonlijk account gebruiken als een zakelijk account

Als de kosten van een zakelijke rekening niet opwegen tegen alle voordelen, kunt u ervoor kiezen om een ​​tweede persoonlijke rekening te openen. U doet er goed aan om vooraf na te gaan of u bij uw bank een privérekening als zakelijke rekening mag gebruiken. Verschillende banken hebben hier verschillende regels over.€