Voor- en nadelen van een sterke euro

De euro is de betaalvaluta van de lidstaten van de eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid in de eurozone. Eind 2017 zijn er 19 lidstaten in de Eurozone, waarvan Frankrijk, Duitsland en de Benelux-landen de belangrijkste en meest invloedrijke leden zijn. Zowel rentebeleid als politieke of geopolitieke factoren kunnen de waarde van een valuta bepalen. De waarde van de munt wordt dan vergeleken met de waarde van andere munten. De euro kan bijvoorbeeld laag staan ​​ten opzichte van de dollar of de dollar kan hoog staan ​​ten opzichte van de Chinese yuan. Op deze manier kan een sterke of dure euro bijvoorbeeld zowel voor- als nadelen hebben voor de economie, gezinnen en bedrijven van een bepaald land.

De euro is de betaalmunt in de lidstaten van de eurozone. / Bron: Martaposemuckel, Pixabay

De euro als munteenheid in de eurozone

De euromunt is een zeer tastbaar bewijs van samenwerking in Europa. Deze gemeenschappelijke eenheidsmunt wordt gebruikt door 19 van de 28 EU-lidstaten. Een gemeenschappelijke munt heeft veel voordelen, waaronder lagere wisselkoerskosten en de impact van wisselkoersschommelingen. De euro heeft de internationale handel gemakkelijker gemaakt en de economie stabieler gemaakt, waardoor de Europese economie sterker is geworden en kan groeien. Over de hele wereld heeft de EU, mede dankzij de invoering van de euro, meer aanzien gekregen ten opzichte van andere grootmachten. In feite is de euro na de Amerikaanse dollar de belangrijkste munteenheid geworden. De Europese Centrale Bank (ECB) is het orgaan dat toezicht houdt op het monetaire beleid in de eurozone. Haar belangrijkste taak is het handhaven van prijsstabiliteit. Ook het rentebeleid wordt bepaald door de ECB. Rentebeleid kan een bepalende factor zijn in de sterkte of zwakte van een valuta.

landen van de eurozone

Eind 2017 bestaat de eurozone uit 19 EU-lidstaten, met als gemeenschappelijke munt de euro. De eurozone omvat de volgende lidstaten:

Daarnaast wordt de euromunt niet alleen gebruikt in de landen van de eurozone, maar is het ook wettig betaalmiddel in San Marino, Monaco, het Vaticaan en Andorra. Daarnaast is het in Kosovo en Montenegro ook mogelijk om met de euro te betalen, hoewel het in deze landen geen wettig betaalmiddel is. Het is ook belangrijk om te vermelden dat de euro ook een wettig betaalmiddel is in de overzeese gebieden en afgelegen regio’s van bepaalde EU-landen die deel uitmaken van de eurozone. Dit geldt voor de Azoren, de Canarische Eilanden, Frans Guyana, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion en Miquelon en Saint-Pierre.

Een sterke munt dwingt veel respect af voor andere landen. Een sterke munt is echter niet altijd gunstig. Van tijd tot tijd kan een land profiteren van een lage wisselkoers. In feite houden sommige landen hun valuta opzettelijk hoog of laag om hun economie ten goede te komen. Een sterke euro heeft zowel voor- als nadelen.

Een sterke euro heeft zowel voor- als nadelen.

De voordelen van een sterke euro

Energiekosten kunnen worden verlaagd

Een dure euro is erg goed voor de energierekening van een Europeaan. Internationale olievaten worden immers betaald in Amerikaanse dollars. Als de euro sterk is, betalen Europese oliemaatschappijen veel minder voor grondstoffen dan Amerikaanse of andere bedrijven. De kans bestaat dus dat de energierekening goedkoper wordt. Er kunnen echter andere zaken aan de consument worden doorberekend zodat de prijs gelijk blijft. Voorbeelden hiervan zijn distributienetkosten of btw-verhogingen voor energie (elektriciteit).

Reizen naar de VS wordt goedkoper

Een dure euro ten opzichte van de dollar is gelijk aan een goedkope dollar. Dit maakt reizen naar de VS veel goedkoper. Voor hetzelfde geld kun je veel meer kopen in de VS. Dankzij de goedkope dollar en de sterke euro worden hotels, restaurants en transport in Amerika veel goedkoper voor Europese toeristen. Een verblijf van drie weken in Amerika aan de westkust voor een goedkope dollar kost je veel minder dan een sterke dollar.

Amerikaanse producten zijn interessanter

De Amerikaanse export naar ons is goedkoper dankzij de lage dollar. Dit geldt in veel gevallen, maar niet voor alle producten. Sommige Amerikaanse fabrikanten rekenen immers ongeveer dezelfde prijs in euro’s voor hun producten als in dollars. Als u Amerikaanse producten koopt, houdt u best rekening met de technische normen. Een Amerikaanse dvd speel je niet zomaar af met een Europese dvd-speler. Producten die worden geproduceerd door landen waarvan de valuta aan de dollar is gekoppeld, worden ook goedkoper. China is daar een goed voorbeeld van. Producten gemaakt in China, zoals schoenen en speelgoed, worden goedkoper door de zwakke dollar (of de sterke euro).

Met een sterke euro wordt reizen naar Europa duurder. / Bron: Nuno lopes, Pixabay

Nadelen van een sterke euro

Natuurlijk heeft een sterke euro ook zijn nadelen. Bedrijven die veel exporteren en verkopen buiten de eurozone krijgen hierdoor een flinke tegenslag. Uiteindelijk zullen hun producten duurder worden. Landen als Nederland en België zijn sterk afhankelijk van de export. Frankrijk en Duitsland worden minder getroffen, omdat ze ook een grote binnenlandse vraag hebben. Daarom is een sterke euro niet echt goed voor hen. Amerikanen of andere toeristen van buiten de eurozone zullen het duurder vinden om naar Europa te reizen. Ook bedrijven die veel in de VS actief zijn, zijn het slachtoffer van de sterke euro. Een voorbeeld hiervan is de winkelketen Ahold, die zeer actief is in de VS. De winst die in de VS wordt gemaakt (uitgedrukt in euro’s) is veel kleiner.€