Voor- en nadelen van creditcard

In talloze winkels, webwinkels en bureaus is een van de betaalmogelijkheden een creditcard. Een creditcard kan een zeer handige manier van betalen zijn en is zelfs geschikt voor situaties waarin u nog niet het geld op uw bankrekening heeft dat u wilt uitgeven. Maar wat zijn de voordelen, nadelen en risico’s van een creditcard?

Wat is een creditcard?

Een creditcard is een soort debetkaart, maar dan krijg je elke maand een rekening thuisbezorgd, zodat je achteraf alleen betaalt voor de dingen die je koopt. Als je iets met je creditcard betaalt, wordt het geld niet direct van je bankrekening afgeschreven, maar pas aan het einde van de maand. U kunt bij alle grote Nederlandse banken een creditcard kopen. Bij de meeste creditcards heeft u de mogelijkheid om uw maandelijkse rekening in termijnen af ​​te betalen. Bij sommige creditcardaanbieders betaalt u rente over alle aankopen, maar bij de meeste alleen als u uw maandelijkse rekening niet betaalt.

Creditcards worden over de hele wereld geaccepteerd, wat vooral een groot voordeel is in landen waar je niet met een Nederlandse pinpas kunt betalen. Ook is het bij sommige luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, alleen mogelijk om met creditcard te betalen. Vaak bevatten producten waarvoor u met uw creditcard betaalt ook aankoopbescherming, afhankelijk van uw creditcardaanbieder. Met aankoopbescherming ben je beschermd tegen verschillende soorten fraude, je kunt bijvoorbeeld je geld terugkrijgen als het product nooit aankomt, als je het verkeerde product ontvangt of als je teveel in rekening hebt gebracht.

Wat zijn de voordelen?

Wat zijn de nadelen?

Wat zijn de risico’s?

Een creditcard is eigenlijk een soort verkapte lening, dus er zijn altijd risico’s aan verbonden. Omdat je al geld kunt uitgeven dat je nog niet op je bankrekening hebt staan, kan het verleidelijk zijn om allerlei dingen te kopen omdat je er nog niet voor hoeft te betalen. Houd hier altijd rekening mee, want als u uw maandelijkse rekening niet vaker kunt betalen, kunnen de extra rentebedragen snel oplopen. Om het financiële risico te verkleinen is het verstandig om een ​​kredietlimiet in te stellen op uw creditcard. Sommige creditcards hebben deze automaat al, zo niet, laat dan uw provider een limiet op uw creditcard instellen, zeg € 1.000 per maand, zodat u nooit meer dan dat bedrag kunt uitgeven.

Een ander risico van een creditcard is fraude. Als iemand uw creditcard in handen krijgt, is het heel gemakkelijk om ermee te betalen, vooral in winkels. Om online te betalen, moet u vaak een code invoeren die u als beveiligingsfunctie hebt ingesteld. Vaak ben je tot een bepaald bedrag beschermd tegen deze fraude, maar vooral als je veel gebruik maakt van je creditcard, kan het zijn dat kleine bedragen helemaal niet op je maandoverzicht verschijnen. Controleer dus altijd goed je afschrift en zorg ervoor dat niemand bij je creditcardgegevens kan.

Waar kan ik een creditcard aanvragen en wat zijn de kosten?

U kunt een creditcard aanvragen bij alle grote Nederlandse banken en ook bij diverse creditcardorganisaties. Enkele voorbeelden van de eenvoudigste creditcardtoepassing:

ABN AMRO

Rabobank

De prijzen voor de genoemde voorbeelden zijn geldig in 2015.

Lees verder