Voor een particulier is een verzekeringsadviseur niet nodig

In de meeste verzekeringszaken heeft een particulier geen verzekeringsadviseur nodig. Vanaf 2013 is het voor individuele verzekeringen goedkoper om rechtstreeks zaken te doen met de verzekeraar.

Vanaf 2013 verandert er veel op het gebied van levensverzekeringen en hypotheekadvies. De tussenpersoon wordt niet meer betaald door de verzekeraar, maar wordt rechtstreeks aan de klant gefactureerd. Dit lijkt een lastenverzwaring voor individuen, maar de aanpak is er direct voor te zorgen dat de last wordt verminderd. In het verleden zorgde de verzekeraar of bank voor de betaling aan de adviseur en gaf deze vervolgens door aan de opdrachtgever. De vergoeding werd verdisconteerd in premie of hypotheekrente. Om te voorkomen dat verzekerden een te hoge premie betalen, moet de betaling nu rechtstreeks van de klant plaatsvinden.

Wie heeft er nog een adviseur nodig?

Verzekeraars en tussenpersonen richten zich steeds meer op het beheren van polissen en claims via internet. Wanneer u inlogt bij uw verzekeraar, kunt u uw polissen beheren, vragen stellen, claims indienen en beheren. Alleen echt advieswerk vereist nog steeds overleg met een adviseur.

Vergelijk polissen en premies

Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering is advies nodig om de beste keuze te maken voor de beste premie. Voor eenvoudige verzekeringen zoals een opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en autoverzekering is het niet meer nodig. Via internet kunt u polissen niet alleen op premies, maar ook op voorwaarden vergelijken. Daarnaast hebben de beste vergelijkingssites al de beste polissen geselecteerd. Toch moet je nog even opletten, want je weet niet of de vergelijkingssite echt de beste optie biedt, of dat de keuze mede ingegeven is door je eigen interesses.

Een verzekeringsadviseur inschakelen om claims af te handelen

Heeft u uw verzekeringen via een verzekeringsadviseur afgesloten, dan is deze adviseur ook uw aanspreekpunt bij schade. Het is misschien simpel, maar in de praktijk is het gewoon een nutteloze tussenpersoon. In veel gevallen geeft het intermediair de informatie alleen door aan de verzekeraar. Door rechtstreeks met een verzekeraar af te sluiten, kunt u rechtstreeks contact opnemen met de betreffende schadeverwerker.

Sluit de verzekering rechtstreeks af bij de verzekeraar

Het is niet mogelijk om direct bij alle verzekeraars te verzekeren. Verzekeraars die met tussenpersonen werken, verwijzen u door. U kunt direct zaken doen met zogenaamde direct writers. Voorbeelden van dergelijke verzekeraars zijn OHRA en Centraal Beheer Achmea.

Waarom rechtstreeks bij de verzekeraar en niet via een tussenpersoon?

Er moet ook betaald worden voor een extra verbinding tussen de klant en de verzekeraar. Hiervoor wordt de klant in rekening gebracht. Voor individuele consulten is een persoonlijk gesprek aan te raden. Zo vraagt ​​het afsluiten van een hypotheek om gedegen advies en een persoonlijk tintje. Verzekeringen, die deel uitmaken van het algemene overleg, moeten ook gebaseerd zijn op persoonlijke onderhandelingen. Zo moet een adviseur voor het schrijven van een levensverzekering eerst inzicht krijgen in de gehele financiële huishouding van een klant.€