Volg de reis van uw eurobankbiljetten
Heb je je ooit afgevraagd hoeveel mensen al een biljet van vijf euro in hun portemonnee hebben? Vraagt u zich af welke weg uw twintigers nemen nadat u in de supermarkt heeft betaald? Heeft u in Portugal of Ierland een eurobiljet in het spaarvarken van uw kinderen laten drukken? Meer dan 105.000 Europeanen hebben dagelijks met deze problemen te maken. Ze zijn ook actief op zoek naar antwoorden. Het zijn trackers van eurobiljetten en volgen de spannende reis die hun geld aflegt.
Eurobankbiljetten voor onderweg
Toen een groep van twaalf Europese landen op 1 januari 2002 overstapte van hun lokale munteenheid naar de euro, ontstond er een zeer opwindende situatie. Miljoenen eurobankbiljetten werden geproduceerd in drukkerijen in heel Europa. Elke noot kreeg een eigen serienummer. Hoe zou de euro zich over Europa verspreiden? Wat voor soort reis zouden de aantekeningen maken?
Ene Philip Girolami vond dit idee zo interessant dat hij de website Eurobilltracker oprichtte. Het basisidee van deze site is een enorme database waar iedereen serienummers van bankbiljetten uit zijn portemonnee kan invoeren. Als iemand anders ooit dezelfde noot heeft ingevoerd, heb je een zogenaamde hit. U kunt dan zien waar uw ticket is geweest en hoe lang de reis duurde voordat het in uw bezit was.
Er zijn al meer dan 29 miljoen bankbiljetten ingevoerd. Er werden meer dan 116.000 hits gescoord. Twee aantekeningen op deze manier werden vijf keer gevonden in de database. De een legde 630 kilometer af in 363 dagen, de ander 263 kilometer in 137 dagen.
Statistieken
De website houdt veel statistieken bij van alle notities die je invoert. Wat is het land van herkomst? Hoe worden biljetten uit verschillende landen verspreid? In april 2007 werden 1.84.438 eurobankbiljetten ingevoerd in België. Slechts 17,7% ervan werd ook in België gedrukt.
Ook voor treffers worden de benodigde gegevens opgeslagen. Je kunt de richting bijhouden van aantekeningen op kaarten, hits per land bekijken, tellen hoeveel drie keer er de afgelopen dagen zijn geweest (aantekeningen voor de derde keer ingevoerd) en nog veel meer…
Ook kunnen gebruikers zien wie van hen de meeste bankbiljetten heeft ingevoerd, welke steden en landen voornamelijk deelnemen aan het spel. Want hoewel er veel relevante gegevens uit de statistieken kunnen worden gehaald, is de site volledig onafhankelijk en nog steeds het werk van een paar vrijwilligers die gewoon graag de reis van hun geld volgen.
Waar komen je aantekeningen vandaan?
Elk eurobankbiljet heeft een uniek 11-cijferig serienummer, voorafgegaan door een letter. Aan de hand van deze brief kunt u achterhalen in welk land uw briefje is gedrukt.
- L – Finland
- M – Portugal
- N – Oostenrijk
- P – Nederland
- S – Italië
- T – Ierland
- Jij – Frankrijk
- W – Spanje
- X – Duitsland
- Y – Griekenland
- Z – België
Bovendien heeft elk eurobankbiljet op de voorkant een korte code, een korte reeks letters en cijfers. De letter waarmee deze zogenaamde printercode begint, is een verwijzing naar de drukkerij die het eurobankbiljet heeft gedrukt. Er zijn meestal één of twee drukkerijen per land die vaak gespecialiseerd zijn in het creëren van vaste waarden. Dan zijn er drie cijfers die aangeven welke drukplaat is gebruikt. Ten slotte krijg je twee cijfers die de positie van het biljet op de drukplaat aangeven. Deze shortcode wordt ook voor elk ticket ingevoerd.
Deelnemen?
Hoe meer gebruikers Eurobilltracker heeft, hoe groter de kans dat eurobankbiljetten meerdere keren in de database worden ingevoerd. Iedereen die zich aanmeldt als gebruiker heeft een grote kans om verslaafd te raken. Het eerste shot is een ervaring om naar uit te kijken.
Ondertussen vormen de trackers van Eurobill een hechte gemeenschap. Er is een heel groot forum waar ze “side rankings” bedenken waar ze punten kunnen scoren door te wachten op elke volgende hit.
Het kost niets om Eurofactuurtracker te worden. Het is een leuke hobby, een unieke manier om je geld te beheren.€