Voel je rijk door tijdelijk geld te besparen

Er zijn tijden van het jaar dat er meestal veel geld wordt uitgegeven. Denk aan zomervakanties en december. Hoe zorg je ervoor dat het financiële gat dat je hebt gecreëerd weer wordt gedicht? Bijkomend voordeel is dat je je na een korte periode van intensief sparen nog steeds een rijk persoon voelt met “normale” uitgaven.

Opmerking

Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Natuurlijk blijft u zelf verantwoordelijk voor de (financiële) keuzes in uw leven. De website van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goed startpunt voor vragen over geld. Handel bij problemen op tijd en vraag advies aan betrouwbare en gekwalificeerde adviseurs.

Principe: sparen voor een afgesproken periode

Als de vakantie of vakantieperiode voorbij is, zijn de meeste mensen blij dat het leven weer normaal is. Als u vervolgens uw uitgaven evalueert, kunt u soms schrikken. In veel gevallen heeft u meer uitgegeven dan u had begroot. Hoe zorg je ervoor dat je tekort wordt aangevuld zonder lang te hoeven bezuinigen? Houd je strikt aan een vooraf bepaalde periode. Daarna pak je je “normale” bestedingspatroon weer op.

Februari en september: mooie maanden om geld te besparen

Kijk naar het ritme van je leven. December en juli/augustus zijn doorgaans de dure maanden in Nederland. Dan kunt u tijdelijk de riem aanspannen om het kasboek te herstellen. Dit betekent natuurlijk niet dat je de andere maanden maar geld moet weggooien. De truc is dat je twee beperkte periodes van het jaar zuinig bent. Dan heb je je kasboek weer op orde en voel je je rijk met je vaste lasten.

Uitvoering: Duidelijke afspraken over hoe te besparen

Markeer in je agenda en ieders agenda dat het weer super spaarmaand is. Als je huisgenoten hebt, bespreek dan samen de regels. Als je een goed beeld hebt van je bestedingspatroon, is het nog effectiever om een ​​spaarbedrag af te spreken. Maak een lijst van de spelregels. Voorbeeld: Ga niet uit eten of lunchen. We ontbijten elke ochtend samen, we nemen de lunch mee naar school of werk. We eten ook elke avond thuis. We mogen mensen uitnodigen voor het diner. Wij kopen echter geen onnodige luxe etenswaren in. Met de diners maken we vooraf afspraken over het budget. Het scheelt duidelijk.

Eten en je zwakke momenten

Als je weet dat je een zwak hebt voor gevulde taarten (die op het werk meer dan twee euro kosten), probeer ze dan niet te weerstaan. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid wilskracht. Koop dan gewoon meerdere voorverpakte gevulde koekjes in de supermarkt. Daar zijn ze vier keer goedkoper. Bewaar deze traktatie altijd bij je. Je hebt nog steeds geld gespaard en je voelt je niet ellendig.

Bespaar op boodschappen

Ga één keer per week winkelen bij een kringloopwinkel. Er zijn veel goedkope winkels. Kies gewoon degene die het dichtst bij u staat. Door de supermarktoorlog zijn de meeste supermarkten tegenwoordig behoorlijk competitief. Onderzoek toont aan dat als je meerdere keren per week winkelt, je meer kans hebt om meer uit te geven. Dus één keer per week winkelen zal je helpen besparen op boodschappen. Kies gewoon een supermarkt. Hoe meer verschillende supermarkten u bezoekt, hoe groter de kans dat u meer uitgeeft dan nodig is.

Een boodschappenlijstje maken: eet goedkoop

Maak een uitgebreid boodschappenlijstje voor de week. Plan een goedkoop recept voor elke dag van de week. Maak een logische indeling van je boodschappenlijstje om onnodig ronddwalen in de supermarkt te voorkomen. Daarna ben je geneigd meer te kopen. Als de groenten in de supermarkt van uw keuze aan het begin van de winkel staan, zet u alle groenten aan het begin van het boodschappenlijstje. Kopieer de benodigde groenten uit je recept onder het kopje groenten. Maak bovendien een kopje vlees-, vis- of eiwitvervanger. Kopieer hier nogmaals de benodigde receptingrediënten. Volg de indeling van de supermarkt. Het is gewoon belangrijk om zo kort mogelijk in de winkel te zijn. Dan is de kans kleiner dat u ingaat op “aanbiedingen”. Koop niets wat je die week niet nodig hebt. Met deals heb je de neiging om meer te kopen dan je nodig hebt. Goedkoop eten is vaak een kwestie van plannen.

Afwerking: voelt rijk aan

Als je na een maand van soberheid je oude bestedingspatroon weer herstelt, zul je ervaren dat je je heel rijk voelt. Dan heb je twee vliegen in één klap geslagen: je hebt gered en je “rijke” gevoel herwonnen. Door het rustig aan te doen op de maan voel je je weer rijk. Je kunt het vergelijken met de snelheid van een auto. Als je stapvoets hebt gereden en daarna weer 50 kilometer per uur rijdt, lijkt het alsof je ineens heel hard gaat. Dan is het gewoon een optische illusie.€