Vind de gelddieven in uw budget

Als de portemonnee ruim voor het einde van de maand leeg is, komt dat meestal niet door onverwachte uitgaven, maar door het ontbreken van een budgetplan. Alvorens een dergelijk budgetplan te maken, moet men eerst zijn vaste en variabele uitgaven nauwkeurig plannen over een paar maanden. Dit kan natuurlijk in digitale vorm (bijvoorbeeld in een bestedingsaanvraag of een Excel-bestand), maar een gewoon notitieboekje kan ook dienen als kasboek. Wie op deze manier bijhoudt waar zijn geld aan besteed wordt, ziet meer mogelijkheden om te sparen en krijgt zo meer grip op zijn financiën.

Budgetteren, geen riem aanhalen

Zodra u de bankbiljetten uit de geldautomaat heeft gehaald, is de onderkant van de kassa al zichtbaar. En dat is zolang je helemaal niets geks hebt gedaan. En dan al die rekeningen:

Als jij een van die mensen bent die op dit soort momenten besluit de buikriem strakker te maken totdat je budget weer in evenwicht is, maak je dezelfde fout als vele anderen. Ongetwijfeld zult u binnen een paar maanden weer met hetzelfde probleem worden geconfronteerd.

Dagelijkse praktijk van budgetadviseurs

Mensen die kampen met financiële problemen of hun inkomen niet meer aankunnen, melden zich dagelijks bij budgetadviseurs en schuldhulpverleningsinstanties. De meeste mensen houden nauwelijks bij waar ze zoveel voor moeten betalen. Ze geven geld uit tot er niets meer over is.

Sommigen gaan zelfs nog verder. Als de rekeningen onbetaald blijven, of als het salaris niet genoeg is voor een vakantie of die nieuwe auto, is te veel uitgeven de enige uitweg. Of ze overbruggen het gat door nog een kleine lening af te sluiten. Het terugbetalen ervan samen met een hoge rente zal op zijn beurt hun budget verder belasten.

De meeste mensen weten precies hoeveel ze verdienen. Maar sommigen kunnen meer details geven over hun reguliere uitgaven. Wie weet bijvoorbeeld hoeveel hij uitgeeft aan restaurants, kleding of cadeaus?

Betekenis en functie van budgetplan

Veel huishoudens verwaarlozen wat natuurlijk is in elk bedrijf: het bijhouden van een gedetailleerd budgetplan dat laat zien:

Budgetteren begint met kijken naar vaste kosten

Als je een serieus budgetplan wilt samenstellen, moet je eerst een idee krijgen van de vaste kosten. Waaronder:

Wat blijft er over voor variabele kosten?

Wat overblijft na aftrek van deze vaste kosten zou voldoende moeten zijn voor de zogenaamde variabele budgetposten, zoals:

Elektronische huishoudboeken op internet

Budgetadviesbureaus bieden op internet gratis rekenmodellen aan op basis van empirische cijfers, waaronder diverse doelgroepen, zoals:

Het verdient aanbeveling om eens in de drie maanden variabele kosten vast te leggen in het boerderijboek. Hierdoor gaan mensen bewuster met andere ogen winkelen. Je zult er misschien versteld van staan ​​hoeveel uitgaven voor schijnbaar triviale dingen kunnen oplopen, of hoeveel er wordt uitgegeven aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn:

Vaak beginnen mensen pas op basis van zo’n kasboek te bedenken of een activiteit hen evenveel waard is als ze er tot nu toe aan hebben uitgegeven.

Succesvol opslaan

Uw financiën op orde hebben is de eerste stap naar succesvol sparen. Degenen die hun budget onder controle hebben en erin slagen om twee tot drie maanden salaris te sparen voor onverwachte uitgaven, zullen waarschijnlijk niet in financiële problemen komen.

Tot die tijd kan het goede oude spaarvarken misschien de interesse in sparen nieuw leven inblazen: voer het huisdier consequent elke keer dat er “één euromunt” in de portemonnee zit. Zulke bedragen mis je bijna niet. En van tijd tot tijd kunt u het zich veroorloven om van dit spaargeld iets te kopen dat u anders niet zou hebben gekocht. Misschien zelfs over iets volkomen zinloos.€