Vijf tips om goed en zuinig met geld om te gaan
Goed en zuinig omgaan met uw geld; veel mensen doen het al en werken er elke dag aan. Toch zijn er nog een aantal zaken die veel Nederlanders over het hoofd zien. Daarom zetten we in dit artikel de beste tips op een rij om goed en zuinig met geld om te gaan.
Geld geld geld
Geld kan een grote bron van stress zijn, of u nu alleen woont of met een gezin. Daarom is het belangrijk om goed met je geld om te gaan en enige controle te hebben over je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Vijf tips om je te helpen:
1. Huishoudboekje
Het is een beetje ouderwets, maar een huishoudboekje is een absolute must voor elk gezin (van elk formaat)! U hoeft niet per se bij te houden hoeveel u precies hebt betaald voor elk klein klusje dat u doet, maar het idee is dat er aan het einde van de maand geen onverwachte verrassingen zijn. Geef dus een globaal beeld van wat uw inkomen is en wat uw verwachte uitgaven zijn. Denk hierbij aan vaste lasten zoals huur of hypotheek en natuurlijk energiekosten. U kunt ook zaken als telefoonkosten, boodschappen en vrije tijd berekenen. Met een duidelijk overzicht weet je ongeveer wat je te besteden hebt en maak je geen extra kosten. Iedereen die moeite heeft om geld “in de rij” uit te geven, kan elke week geld in een “pot” stoppen, zoals boodschappen. Een gezin met een kind moet bijvoorbeeld rondkomen van de boodschappen met 100 euro per week. Als je voor het einde van de week geen geld meer hebt, weet je dat je te veel uitgeeft aan (onnodige) dingen. Als je geld over hebt, kun je het aan iets leuks besteden of sparen.
Lees hier meer over het AFAS (Gratis) Online Huishoudboek.
2. Zuinig omgaan met energie en water
De energiekosten verschillen sterk van leverancier tot leverancier. Het is dus een goed idee om na te gaan hoeveel u op uw account kunt besparen. Ook voor mensen die een langdurig contract hebben afgesloten zijn er mogelijkheden; voor maximaal 250 euro kunt u zelf ‘kopen’ bij het energiebedrijf. Zeker in deze tijden (de energieprijzen zijn flink gedaald) kan dit gunstig uitpakken. Energie en water besparen is ook iets wat in en om het huis moet gebeuren. Koop bijvoorbeeld een waterbesparende kraan en douchekop; het bespaart elk jaar tientallen euro’s. Er zijn trouwens veel tips en trucs om energie te besparen in en om het huis; Je vindt ze op www.nuonenergiebesparen.nl
3. Iedereen helpt een beetje
Voel je niet zuinig of misschien gierig als je ‘klein lijkt’. Postzegels kopen in de supermarkt kan bijvoorbeeld erg winstgevend zijn en u geld opleveren. Je eigen lunch koken in plaats van groenten in je tuin te kopen of te verbouwen, is een geweldige manier om geld te besparen. Het kan trouwens ook heel handig zijn om al je uitgaven onder de loep te nemen; is het bijvoorbeeld mogelijk om goedkoper te bellen en zijn er nog kosten die gedeclareerd of in rekening gebracht kunnen worden? Elk jaar worden er miljoenen euro’s aan geld “weggegooid” door mensen die geen aandacht besteden aan “kleinigheden”.
4. Koop goedkoop
U kunt flink besparen op uw dagelijkse boodschappen. Bekijk daarom aan het begin van de week de aanbiedingen van verschillende supermarkten en verzamel goede aanbiedingen. Er wordt flink bespaard op boodschappen als luiers, drinken en toiletpapier. Sommige producten lonen ook om bij goedkopere supermarkten te kopen, zoals Aldi of Lidl. Veel lokale supermarkten bieden vaak aanzienlijke kortingen op producten waarvan de houdbaarheidsdatum nadert. Het kopen van ‘rode stickers’ kan erg goedkoop zijn; Zorg ervoor dat je niet wekelijks winkelt, maar dagelijks. Voor grote uitgaven is het altijd het beste om producten eerst te vergelijken. Ga niet zomaar in zee met een aannemer zonder te wachten op een nieuwe offerte, en koop niet uw eerste winkelwagentje zonder te kijken waar het goedkoper is.
5. Bewaar voor later
Zorg dat je een fatsoenlijk “nood” spaarvarken bij de hand hebt. Zo kan het verliezen van je baan een enorme inkomensdaling betekenen, maar ook een kapotte wasmachine of andere onverwachte uitgaven kunnen je budget financieel drukken. Zet uw spaargeld altijd op een spaarrekening zodat u er veel rente over krijgt. Besparingen kunnen u in de toekomst een paar maanden helpen, maar ze zijn ook goed voor het kopen van iets groots, zoals een auto, vakantie of huis. Leen geen geld voor zulke grote uitgaven; het kan je duur komen te staan.€