Vijf redenen om niet te investeren

Door te investeren heb je de mogelijkheid om grote winst te maken. U loopt echter ook het risico verlies te nemen. Beter een laag rendement dan een negatief rendement.

Het geld dat u niet hoeft uit te geven, wordt gereserveerd voor slechte tijden of toekomstige investeringen. U wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement op uw vermogen, maar een hoog rendement betekent ook risico. U kunt het geld op een spaarrekening zetten, maar u bespaart slechts een paar procent. Door te investeren heb je de mogelijkheid om hoge winsten te maken. Aangezien niemand in de toekomst kan kijken, weet niemand hoe bijvoorbeeld de AEX zich de komende maanden of jaren zal ontwikkelen. In dit artikel vind je vijf redenen waarom je niet zou moeten beleggen.

Redenen om niet te investeren – kans op negatieve winst

Op een spaarrekening haalt u misschien een laag rendement, maar u krijgt in ieder geval geen negatief rendement. Uw beleggingen kunnen snel in waarde stijgen, maar ook snel dalen. Na een scherpe daling heeft u een groot rendement nodig om uw investering terug te verdienen.

Redenen om niet te investeren – alleen de mogelijkheid om voor een korte tijd geld te missen

Historisch gezien was beleggen in aandelen beter dan geld op een spaarrekening zetten. Er kan echter niet worden gezegd dat investeren de beste oplossing is. In het geval dat de aandelenkoersen dalen, kan dit negatieve rendement in de toekomst worden gecompenseerd, maar u moet ervan kunnen profiteren. Als je het geld op korte termijn nodig hebt, kies dan voor een spaarrekening of misschien een deposito met een looptijd van enkele jaren.

Redenen om niet te investeren – te afhankelijk van economische omstandigheden

Iedereen neemt risico’s met beleggen. Dat kan zijn in de vorm van een beleggingshypotheek, een beleggingsverzekering of uw pensioen. Uw pensioenfonds zal het geld dat het ontvangt ook beleggen om toekomstige verplichtingen na te komen. Door ook te beleggen in sparen vergroot u het risico voor uzelf.

Redenen om niet te investeren – stress vermijden

Voordat u gaat beleggen, moet u zelf bedenken hoeveel u lijdt als de waarde blijft dalen. Bij het beleggen van grote bedragen kunnen dalende prijzen voor stress zorgen. U moet bijvoorbeeld niet in slaap vallen als u op het punt staat tien tot twintig procent van de waarde van uw beleggingen te verliezen.

Redenen om niet te investeren – onvoldoende kennis

Bij beleggen moet u zich goed bewust zijn van de risico’s van uw handelen. U kunt bijvoorbeeld zonder het te beseffen verplichtingen aangaan die u financieel niet kunt nakomen. U kunt ook onbewust grotere risico’s lopen dan u zich eerst realiseert. Zorg ervoor dat u een specialist raadpleegt voordat u actie onderneemt. Als niet-expert zou u er waarschijnlijk verstandig aan doen om in beleggingsfondsen te beleggen in plaats van in aandelen. Uw bank kan u hier meer over vertellen.€