Vijf gouden tips voor financiële transacties

Als banken en verzekeringsmaatschappijen je constant uitpraten over de gebruikelijke provisiegerelateerde producten, zijn hier 5 (plus 1) gouden tips om je te helpen wat discipline bij te brengen.

Klantbelang bij banken en verzekeraars

Ik heb ooit de onderstaande suggesties geschreven voor een goede vriend van mij die dezelfde ervaring had. Nu zal de inhoud van mijn advies voor de meeste lezers vanzelfsprekend zijn. Omdat ze hopelijk het stadium voorbij zijn waarin ze de marmeren paleizen van banken en verzekeringsmaatschappijen nog steeds als hun beste belang zien.

Maar onlangs kwam ik deze oude tekst weer tegen en hij is nog steeds zo relevant voor mij dat ik hem hier plaats. Wellicht heeft u ook familie en/of kennissen waar deze regels betere financiële transacties mogelijk maken.

5 + 1 gouden regels voor financiële transacties

1. Alles heeft een nacht nodig!

Ik ga nooit direct akkoord met een eerste gesprek met een offerte voor een investering. Ik zal zeer aandachtig naar het aanbod luisteren, meer in detail vragen en ofwel het aanbod onmiddellijk afwijzen of antwoorden: “Ik zal erover nadenken en zal morgen verslag uitbrengen.” Geen enkele geldtransactie is zo dringend dat het niet van de ene op de andere dag kan wachten.

2. Ik beleg alleen in producten die ik begrijp!

Ik doe alleen investeringen die ik echt begrijp. Want geen enkele financiële transactie is zo ingewikkeld dat het niet uit te leggen is als je het zelf hebt begrepen. Hoe professioneel en ingewikkeld het ook klinkt, hoe vakkundig de provider ook werkt en royaal gebruik maakt van professionele termen, totdat ik echt alles begrijp, doe ik geen financiële zaken met hem!

3. Alleen producten van mindere kwaliteit moeten intensief worden gepromoot!

Ik begrijp dat goede investeringen geen reclame nodig hebben. Ze verkopen zichzelf onder professionals. Hoe meer iets wordt geadverteerd en hoe sterker iemand zijn producten aanbeveelt, hoe groter de kans dat het een slechte investering is. Echt goed advies komt soms van goed geïnformeerde vrienden, maar als een vreemde je met beleggingsadvies duwt, is daar een reden voor en kost het me meestal geld!

4. Aan elke investering zijn risico’s verbonden!

Ik begrijp dat elke belegging, zelfs een staatsobligatie, risico’s met zich meebrengt. Hoe hoger het risico, hoe hoger het potentiële rendement. Er is geen hoog rendement zonder risico en als iemand dat beweert, dan hebben ze iets te verbergen en willen ze me bedriegen. Want waarom zou een vreemde mij iets willen geven? Daarom zal ik mij uitgebreid informeren over de mogelijke risico’s bij elke belegging.

5. De wereld verandert elke dag, als je succesvol wilt zijn, zul je je moeten aanpassen!

Ik begrijp dat een goede investering van vandaag morgen misschien niet meer aan te raden is als de omstandigheden veranderen. Ik begrijp ook dat er geen investeringen zijn die zomaar opzij kunnen worden geschoven en vergeten. Dit is een misvatting. Dus ik controleer al mijn geld en verzekeringen een keer per maand om te zien of ze nog in orde zijn.

5 +1. Er moet een sanctie komen!

Als ik betrapt wordt op het overtreden van een van de bovenstaande regels, zal ik € 100,- als boete aan een goed doel schenken.€