Vijf gewoontes om minder geld uit te geven

Overal kom je in de verleiding om geld uit te geven: op straat, op tv, online winkelen. Het pinnen is in een mum van tijd gedaan, je hebt je creditcard in een mum van tijd weer buiten. Hoe voorkom je dat geld uit je portemonnee vliegt? Dit kan worden gedaan door een aantal gewoonten te ontwikkelen die ervoor zorgen dat minder geld uitgeven een tweede natuur wordt. Sommige van deze gewoonten zijn misschien al vanzelfsprekend voor je, maar sommige heb je nog niet overgenomen. Hoe dan ook, deze gedragingen en trucs zullen u helpen geld te besparen.

Inhoud:

Gewoonten om minder geld uit te geven

Minder geld uitgeven is niet zo moeilijk als het lijkt. Het gaat niet om grote veranderingen. Het zijn de kleine dagelijkse uitgaven die u moet bijhouden.

Vermijd winkelen op bepaalde tijden

Deze gewoonte is het gemakkelijkst te leren. Het enige wat je hoeft te doen is thuisblijven. Ga op zulke momenten ook niet online; om een ​​snelle online shopping spree te voorkomen. Door niet te gaan winkelen op momenten dat je meer geld uitgeeft, kun je veel geld besparen.

Voorbeelden van zulke momenten zijn:

Pas op voor arrogante verkopers

Een bekende verkooptruc die meestal door kleinere winkels wordt gebruikt, is als volgt. De verkoper geeft aan dat een bepaald artikel te duur / te trendy / te jeugdig voor je is. De natuurlijke reactie van mensen is om het juist te kopen omdat ze willen bewijzen dat ze het zich echt kunnen veroorloven of dat ze stijlvol/jong genoeg zijn. Houd daar dus rekening mee de volgende keer dat je een winkel als deze binnenloopt.

U kunt de gazons van deze verkopers maaien door de winkel binnen te lopen en hen precies te vertellen wat u zoekt of hoeveel geld u vandaag wilt uitgeven.

boodschappenlijstje op smartphone

Maak een (digitale) boodschappenlijst

Winkelen met een boodschappenlijstje is goed voor je omdat het impulsaankopen voorkomt. U kunt deze gewoonte echter voortzetten. Aangezien je soms spontaan of onverwachts de winkel binnenkomt, is het handig om altijd een lijst te hebben met:
allemaal
dingen die je nodig hebt. Dit kan een papieren lijst zijn die u in uw portemonnee of handtas stopt. U kunt zo’n lijst ook op uw smartphone invoeren.

Voorbereiding van werken

Zoek uit wat je thuis nodig hebt en schrijf het op. Controleer elke kamer. Schrijf bijvoorbeeld op: “keukendoeken, pannen, badmat, pantoffels, bijzettafeltje, vloerkleed” etc. Controleer ook of er iets ontbreekt in je kledingkast en markeer dit ook. Elke keer dat je iets nodig hebt, voeg je iets toe aan de lijst. Als je ooit gaat winkelen – gepland of ongepland – koop dan alleen de dingen op je lijst; dit zijn de dingen die je echt nodig hebt. Wees hier streng in! Zo’n boodschappenlijstje is vooral handig tijdens de uitverkoop; Thuiskomen met een berg goedkope – maar overbodige – kleding behoort tot het verleden. Om er zeker van te zijn dat de lijst up-to-date is, kunt u deze bijvoorbeeld één keer per maand controleren.

Koop verstandig

Mindful winkelen heeft enkele overeenkomsten met budgetteren, met dit verschil dat het bij mindful winkelen niet om bedragen gaat. Bij budgetteren spreek je vooraf met jezelf af hoeveel geld je aan bepaalde zaken uitgeeft.

Mindful winkelen kan op de volgende manieren. Houd een lijst bij – op papier of op je smartphone – van de gekochte artikelen en markeer elke aankoop of je het leuk vond, of het nuttig was, enz. Je hebt misschien items gehad die je niet hebt gecontroleerd, je kunt ze net zo goed niet kopen. Wanneer je dit een tijdje doet, noteer je wat je in ruil krijgt voor je aankopen. Omdat je anders naar de waarde van je geld kijkt, bedenk je voordat je koopt of een artikel het geld waard is.

Bepaal hoeveel geld u per week kunt uitgeven

Houd het simpel en bereken als volgt hoeveel geld u per week kunt besteden.

  1. Trek uw vaste lasten en het bedrag dat u wilt sparen af ​​van uw maandsalaris.
  2. Deel dit bedrag door vijf: 1/5 is voor uitjes en cadeaus, 4/5 is uw “zakgeld” zodat u kunt besteden zoals u wilt.
  3. Deel de hoeveelheid zakgeld door vier, het resultaat is je wekelijkse zakgeld.

Als je zakgeld op is, is het op; geef in geen geval meer uit dan je zakgeld.

Lees verder