Verzamelen: oude koloniale munten kopen en verkopen

Er zijn veel mensen die oude koloniale munten verzamelen. Er valt goed geld te verdienen. Nederland heeft een rijke koloniale geschiedenis, dus er zijn ook veel munten te verzamelen. De meeste munten komen uit Nederlands-Indië. Ook munten uit Papoea-Nieuw-Guinea en Suriname zijn verkrijgbaar, zoals de Surinaamse gulden. Verzamelaars kopen en verkopen munten online en op verschillende beurzen. Lees er alles over in dit artikel.

Veel mensen verzamelen oude koloniale munten. Sommigen van hen doen dit omdat het een interessante investering kan zijn waarmee goed geld kan worden verdiend. De meeste mensen doen het echter als hobby. In Nederland richten veel verzamelaars zich vooral op het Nederlandse koloniale verleden. Dit geldt vooral voor munten afkomstig uit voormalig Nederlands-Indië en Suriname. Er zijn veel munten in omloop, dus het hoeft niet heel duur te zijn om een ​​verzameling te beginnen. De meeste munten worden online verhandeld. Andere plaatsen waar dit gebeurt zijn de zogenaamde verzamelbeurzen. Ook bij diverse nationale en internationale veilinghuizen worden munten met een hogere waarde verkocht.

Oude koloniale munten kopen en verkopen

De waarde van een munt wordt op verschillende manieren bepaald. Een munt is waardevoller als hij zeldzaam is. Dit geldt vooral voor munten die in kleine hoeveelheden zijn geslagen. Daarnaast wordt de waarde van een munt bepaald door de kwaliteit van de munt. Als de munt sterk gecorrodeerd is, kan de eigenaar er minder voor vragen. Andere factoren die de waarde van het materiaal beïnvloeden zijn de leeftijd en het materiaal waarvan de munt is gemaakt. Een gouden of zilveren munt brengt bijvoorbeeld meestal meer op dan bijvoorbeeld een zinken munt.

Koloniale munten uit Nederlands-Indië

De meest gebruikte munteenheid in Nederlands-Indië was de Nederlands-Indische gulden. De munt werd geïntroduceerd in 1854. Tegen die tijd waren er verschillende andere munten in omloop, zoals de Sumatra-dollar. Het was een munteenheid die werd geïntroduceerd tijdens de Britse koloniale overheersing over delen van Indonesië. Een andere munteenheid die verdween was de Javaanse roepia. Het was de lokale munteenheid die op het eiland Java circuleerde. Net als in Nederland waren het kwart, dubbeltje, cent, Rijksdaalder en gouden tientje in omloop. Guldens werden tijdens de Japanse bezetting nog genoemd, maar de tekst werd toen toegevoegd
Japanse regering
. In 1944 werd de gulden vervangen door de Nederlands-Indische roepie. Deze munt verdween direct na de oorlog. Na de oorlog wilde Nederland de gulden teruggeven. In 1946 werden nieuwe biljetten gedrukt, maar Indonesië werd ondertussen onafhankelijk. De laatste bankbiljetten werden gedrukt in 1948.

Nederlands Nieuw-Guinese gulden

In Nieuw-Guinea was de Nederlands-Indische gulden in omloop. Deze munteenheid bleef aanvankelijk in omloop na de onafhankelijkheid van Indonesië. Er was echter teveel geld in omloop en daarom werd in 1950 besloten het geld op te ruimen. Al het bestaande geld werd ongeldig verklaard en het bestaande spaargeld werd tijdelijk geblokkeerd. Vervolgens werd de Nieuw-Guinese gulden ingevoerd. In de jaren daarna kwamen de besparingen stapsgewijs vrij. Na de onafhankelijkheid van Papoea-Nieuw-Guinea verdween ook de koloniale munteenheid.

Surinaamse gulden

De Nederlandse gulden was lange tijd in omloop in Suriname. Pas in 1962 kreeg Suriname een eigen munteenheid: de Surinaamse gulden. Ook nadat Suriname in 1975 onafhankelijk werd, heeft Suriname deze munt met de beeltenis van koningin Juliana bewaard. Pas in 2004 verving de Surinaamse regering deze munt door de Surinaamse dollar. Dit kwam doordat de Nederlandse gulden sterk was gedaald door de hoge inflatie.€