Verzamelen: middeleeuwse munten kopen en verkopen
Er zijn veel verzamelaars die middeleeuwse munten verzamelen. Daarom is het ook mogelijk om goed geld te verdienen met het kopen en verkopen van munten uit deze periode. De meeste verzamelaars zijn gespecialiseerd in een bepaalde periode of een bepaald verzamelgebied. Er waren veel steden met muntwetten. Bij gouden en zilveren munten moest men oppassen voor fraudeurs die een stuk van de munt wilden afpakken.
In de middeleeuwen had elke grote stad zijn eigen munteenheid. Er waren nog niet veel grote staten. Bewoners richtten zich vooral op de wijk of stad waarin ze woonden. Hoewel het gebied deel uitmaakte van een groter land, waren de mensen van dat land de eersten die zich met hun regio identificeerden. Zo voelden de Fransen zich eerst niet Frans, maar Parijzenaar of Normandisch. Ook was er vaak geen gemeenschappelijke taal. De meeste regio’s hadden hun eigen dialect en mensen konden mensen met een ander dialect vaak niet zo goed verstaan. Hieruit volgde ook dat er vaak een eigen munteenheid was.
Middeleeuwse munten
Toestemming voor het slaan van een eigen munt werd vaak verleend door een hertog of graaf van een gebied. De laatste gaf meestal alleen toestemming als de provincie of stad groot genoeg was. Hij verleende dit muntrecht aan de plaatselijke gemeente. Daarna mochten ze hun eigen munten slaan. Dit was een lucratieve praktijk omdat ze een deel van de opbrengst mochten houden. Een ander deel moest worden betaald aan de heerser van het betreffende gebied. Wanneer iemand naar een ander gebied reisde, konden ze hun munten inwisselen bij de lokale munthandelaren. Dit waren vaak joden, omdat ze nauwelijks andere beroepen mochten uitoefenen. Soms was het ook mogelijk om met munten van het ene district naar het andere district te betalen. Dit was meestal mogelijk als het om gouden of zilveren munten ging.
Oplichters in de Middeleeuwen
In de Middeleeuwen moest men altijd rekening houden met de oprichters. Natuurlijk waren er bij gouden en zilveren munten altijd boeven die een klein stukje wilden afscheren en nieuwe munten uit het goud of zilver wilden smelten. Het is misschien de moeite waard als ze het met genoeg munten deden. Daarom werden de munten altijd streng gecontroleerd door de muntmeester. Hij gebruikte onder meer een weegschaal om de munt te controleren op schade.
Middeleeuwse munten kopen en verkopen
Middeleeuwse munten zijn erg populair bij verzamelaars. Er zijn verzamelaars die hun hele collectie hiervoor hebben aangepast. Het enige “probleem” is dat de middeleeuwen een brede tijdsperiode beslaan. Daarnaast waren er veel steden en provincies die hun eigen munten sloegen. Deze periode is zo groot dat het voor verzamelaars soms moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Daarom specialiseren de meeste verzamelaars zich in een bepaalde periode, zoals bijvoorbeeld de Vroege Middeleeuwen, de Hoge Middeleeuwen, de Late Middeleeuwen of de Kruistochten. Ze specialiseerden zich soms ook in munten die in een bepaald gebied werden geslagen. Verzamelaars verwerven munten op verschillende manieren. Ze kopen, verkopen en verhandelen ze onderling, en ze kopen ze bij pepermuntjes, juweliers en online op internet.€