Verzamelen: Duitse munten kopen en verkopen

Veel Nederlandse verzamelaars zijn bezig met het verhandelen van Duitse munten. Er is namelijk een grote verscheidenheid aan oude Duitse munten. Waarde wordt grotendeels bepaald door schaarste, leeftijd, kwaliteit en materiaal. Gouden en zilveren munten brengen meestal meer geld op. Er zijn ook veel deelstaten die hun eigen borden hebben uitgegeven. Munten uit het nazi-Duitsland-tijdperk brengen weinig op. Lees er alles over in dit artikel.

Er zijn veel muntenverzamelaars in Nederland. Sommige mensen zien het als een investeringsmogelijkheid, maar voor de meeste mensen is het vooral een hobby. Een aparte groep munten onder verzamelaars zijn Duitse munten. Dit is een interessante groep vanwege de grote verscheidenheid aan munten. Het heeft vooral te maken met de geschiedenis van Duitsland. Er zijn veel landen die individuele munten hebben uitgegeven, extra munten werden geslagen tijdens de Grote Depressie in de jaren 1920 en na de val van nazi-Duitsland. Later vond de verdeling van Oost- en West-Duitsland plaats en werden de twee landen later herenigd. Een andere reden waarom de Duitse munt in Nederland populair is, is vooral praktisch. Duitsland ligt om de hoek, dus munten zijn gemakkelijk verkrijgbaar. Veel van de munten worden verhandeld op internet of op zogenaamde verzamelbeurzen.

Oorsprong van de Duitse valuta

Duitsland is in 1870 ontstaan ​​uit een groot aantal deelstaten. Daarvoor hadden veel afzonderlijke staten afzonderlijke valuta’s. Ze kunnen worden herkend door Bundes, Deutsches of Reich. Hoeveel deze munten waard zijn, is moeilijk te zeggen. Dit heeft te maken met de leeftijd, het aantal munten in omloop en de kwaliteit van de munt.

gouden munten

Er zijn verschillende oude Duitse munten in omloop. De meeste dateren van voor 1871. Alle gouden munten zijn van hoge waarde. Het zijn meestal gouden munten van 10 of 20 mark.

50 Reichspfennig in 1924 en 1925

De Duitse Weimar Republiek heeft van 1918 tot 1933 kleine aluminium bronzen van 50 Reichspfenning uitgegeven. De munten van 1924 en 1925 zijn vooral waardevol omdat ze slechts in een beperkte oplage zijn geslagen.

Goethe 5 Reichsmark

Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de bekende Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe werd in 1932 een bijzondere herdenkingsmunt met zijn beeltenis geslagen. Dit gebeurde in een kleine oplage en daarom is de munt zeer waardevol.

zilvertekens

Zelfs na de introductie van de gemeenschappelijke Duitse munteenheid in 1871 bleven veel landen hun eigen zilveren munten slaan. Er zijn vooral veel munten van 1, 2 en 5 mark in omloop. Hun waarde is meestal tientallen euro’s en kan zelfs oplopen tot duizenden euro’s als ze in goede staat zijn.

50 pfenning munten

50 pfenning-munten geslagen tussen 1878 en 1903 kunnen veel geld waard zijn. Dit komt omdat ze destijds in kleine hoeveelheden werden geslagen. De waarde kan oplopen tot honderd euro.

Munten van nazi-Duitsland

De meeste munten van nazi-Duitsland zijn van geringe waarde. Munten zijn meestal te herkennen aan het hakenkruis. De enige uitzondering is de herdenkingsmunt van Maarten Luther die in 1933 in het Derde Rijk werd geslagen. Omdat het zeldzaam is, is het zeer waardevol.€