Verstandig een huis kopen

Naarmate mensen meer zekerheid in het leven krijgen, wat vaak gepaard gaat met een vast inkomen, worden er weer meer woningen verkocht. We willen iets anders, iets groters, een beter uitzicht of we willen in een mooie landelijke omgeving wonen. Genoeg redenen om (opnieuw) naar een nieuwe woning te kijken. Als de rente laag is, kan het verstandig zijn om te kopen. Het is een grote beslissing, vooral als u voor het eerst een huis koopt. Een huis kopen gebeurt meestal niet zomaar of tussen bedrijven door, daar gaat iets aan vooraf.

Huren of kopen?

Overweeg natuurlijk eerst of huren of kopen de beste optie is. Als je bijvoorbeeld nog niet zeker weet waar je wilt wonen, dan is kopen niet altijd handig. Wonen in een mooi huis op de verkeerde plek is immers ook niet prettig. Of misschien verander je van baan en is die andere baan ver van je huidige woning. Dus dat soort keuzes moet je eerst maken… en als je ze eenmaal hebt gemaakt, heb je nog een waslijst om af te werken voordat je iets koopt.

Eerste indruk

De eerste indruk heeft nogal wat invloed en kan bepalend zijn. Hoewel het misschien niet zo handig is. Je hebt een bepaald beeld in je hoofd (het is een onbewust proces) en je krijgt het er niet uit. Dan is een andere woning niet meer geschikt.

Door vooraf een goede shortlist te maken, geef je jezelf net dat beetje meer houvast op die semi-emotionele reis van het zoeken naar (een ander) huis om te verkopen.

Begin bij het begin…

Maak een lijst

Maak een lijst met vereisten voor jezelf. Het kan van alles zijn, maar het begint vaak bij het type woning dat je wilt. Strak, modern, jaren ’30 of zelfs historisch. Wilt u een appartement, bungalow of twee onder één kap woning? Dit vormt samen met de locaties en/of buurten waar u graag zou willen wonen de basis.

Vul het aan met andere dingen die jij belangrijk vindt. Denkt u aan een tuin of is een mooi dakterras geschikt? Een aparte keuken of wil je alles in één? Wat in die zin wenselijk is (wat waarschijnlijk later gerealiseerd kan worden en wat absoluut noodzakelijk is. Een die ook met gezond verstand kan worden verklaard.)

Bron: GregoryButler, Pixabay
Kijk fantasierijk door het huis

Misschien heb je de make-up op de foto (vloer, muren, keuken, badkamer, etc.), maar je kunt het altijd aanbrengen. Dus probeer het te zien als je kijkt, ook al lijkt het moeilijk. Een vreselijke kleur die een huis naar beneden haalt, is immers gemakkelijk overschilderbaar en een tegelvloer uit de jaren zeventig kan gemakkelijk worden vervangen door een mooie houten of betonnen vloer.

Wat verkoopt er in uw assortiment?

Als uw basis eenmaal is gevestigd, draait alles om marktonderzoek. Zorg dat je een goed beeld hebt van wat er verkocht wordt. Het is zonde als je een huis te laat ziet om op je lijstje te passen. Gebruik hiervoor goed internet, maar rijd ook eens rond in de omgeving die u zoekt.

Als je van plan bent om met je partner te kijken, moet een van de twee kritisch zijn (anders neem je het mee). Als je alleen gaat kijken, neem dan in ieder geval een kritisch persoon mee. Niet om dingen uit mijn hoofd te zeggen, maar om desnoods “advocaat van de duivel” te kunnen spelen. Het helpt je om je voeten op de grond te houden wanneer je hoofd wordt gedraaid door het huis waar je van houdt. Is het de perfecte woning waar je jezelf meteen in ziet wonen?

Heb je iets gezien… trek je terug en doe niet meteen een bod. Neem ’s avonds de tijd om uw wensen door te nemen. Is het echt?

Overschrijd uw budget niet, want u denkt misschien dat dit een huis is. Er zijn altijd andere opties, ook als het pijn doet om je huis aan iemand anders toe te wijzen. Het is belangrijk om alles in perspectief te zien. Ook al is het kopen van een huis deels een emotionele beslissing.

Aandachtspunten

Een belangrijk aandachtspunt dat het verschil kan maken is of je heel goed zoekt en je hebt al meerdere huizen gezien die niet allemaal zijn… de volgende woning is misschien net iets beter. Maar vaak ziet het er meteen veel beter uit. Dan ben je huizen aan het vergelijken en dat zou je eigenlijk niet moeten doen. Eigenlijk moet elk huis in elk huis bekeken worden en daarom kijk je bij elk huis naar je eisenlijst. Wat past en wat niet, wat moet je ermee (met bijbehorende kosten), etc.

Elke keer dat je te maken hebt met een potentiële woning, moet je deze lijst doornemen en pas dan een beslissing nemen om ermee door te gaan of niet.

Conclusie

Een huis kopen is deels een emotionele beslissing, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk zaken vast te leggen. Het geeft je een beetje meer uitrusting als je dat (schijnbaar) perfecte huis ziet. Hoewel je plek belangrijk is, is en zal het altijd het huis zijn waarin je woont… meer is het niet. Veel geluk!€