Verschil tussen bruto en netto hypotheek

Bruto en netto maandelijkse hypotheekbetalingen: wat is het verschil tussen een bruto en netto hypotheek? En hoe bereken je de netto maandlast van een hypotheek? De netto maandlast van een hypotheek is de maandlast die overblijft na aftrek van hypotheekrenteaftrek (hypotheekrenteaftrek). De bruto maandlasten zijn het bedrag dat u maandelijks aan de hypotheekverstrekker betaalt.

Bruto maandelijkse hypotheeklasten

De bruto hypotheek is het bedrag dat u maandelijks aan de hypotheekverstrekker betaalt. Daarnaast is in de bruto hypotheek een premie voor overlijdensrisicoverzekeringen opgenomen. Mensen die een spaarhypotheek, beleggingshypotheek of hybride hypotheek hebben afgesloten, betalen ook premie om in de toekomst (een deel van) de hypotheek af te lossen. Deze bonussen worden vervolgens gestort of belegd op een spaarrekening. De bruto hypotheek bestaat dus uit:

Netto maandelijkse hypotheeklasten

De rente die u betaalt over uw hypotheek is aftrekbaar als u de hypotheek heeft gebruikt voor het kopen, verbouwen of verbeteren van uw woning. Er zijn ook kosten die eenmalig aftrekbaar zijn, zoals kosten voor het afsluiten van een hypotheek. Het bedrag wordt in mindering gebracht op uw belastbaar inkomen, waardoor u minder belasting betaalt.

eigenwoningforfait

Uw belastbaar inkomen wordt verminderd met de hypotheekrenteaftrek, maar ook kunstmatig verhoogd met het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een fictief inkomen dat de huiseigenaar moet opnemen in kolom 1: inkomen uit werk en wonen. Het eigenwoningforfait is afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning. Dit verhoogt het belastbaar inkomen.

Bereken uw netto maandlasten

Er zijn verschillende websites waar u uw netto hypotheeklasten kunt berekenen door informatie over uw woning in te voeren. Deze schattingen zijn echter niet betrouwbaar. Het verschil tussen wat u bij (voorlopige) aflossing van de Belastingdienst krijgt, dus wat de Belastingdienst niet inhoudt, is het verschil tussen de bruto en netto maandlasten van de hypotheek.

“Goedkope” hypotheken

Sommige hypotheekverstrekkers “verbluffen” met aanbiedingen voor goedkope hypotheken, met lage hypotheekrentetarieven en/of lage netto maandlasten. Geef niet te snel toe aan verleiding en wees voorzichtig. Vaak zit er een addertje onder het gras in de vorm van een dure levensverzekering of andere bijkomende kosten die de hypotheekverstrekker niet onder je aandacht brengt.

Kortom: het verschil tussen een bruto- en nettohypotheek

De bruto maandlasten bestaan ​​uit de maandelijkse hypotheekrente, aflossingen en eventuele premiebetalingen. De netto maandelijkse hypotheeklast is het bedrag dat u overhoudt na aftrek van het eigenwoningforfait en hypotheekrente.€