Verplichte annuïteitenhypotheek

Vanaf 2013 moet de hypotheekschuld tijdens de looptijd van de hypotheek worden afgelost. Deze verplichting geldt alleen voor nieuwe hypotheken.

Om de hypotheekrenteaftrek te behouden, is het vanaf 2013 verplicht om de hypotheek af te lossen op basis van een lijfrente. Dit betekent dat er maandelijks moet worden afgelost.

Wat is een annuïtaire hypotheek?

Dit is een hypotheekvorm waarbij de maandlasten bestaan ​​uit hypotheekrente en een deel van de aflossing. De maandelijkse kosten blijven hetzelfde, maar de samenstelling van de maandelijkse vergoeding verandert. De maandelijkse lasten bestaan ​​in eerste instantie voornamelijk uit rentelasten. Elke maand wordt er steeds meer uitbetaald, waardoor de rentelast lager wordt en het aflossingsdeel toeneemt. Aan het einde van de looptijd vervalt de hypotheek volledig.

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?

Het grootste voordeel is dat de hypotheek op de sluitingsdatum volledig is afgelost. Een ander voordeel is de geleidelijke afbouw van schulden. Hierdoor zullen de maandlasten niet dalen, maar zal de schuld steeds sneller worden afbetaald. Door het type hypotheek waar de tussentijdse betalingen worden gedaan, zijn huiseigenaren ook beter bestand tegen dalende huizenprijzen.

Wat zijn de nadelen van een annuïtaire hypotheek?

Het nadeel van deze hypotheekvorm ten opzichte van sommige andere hypotheekvormen is dat het een relatief dure hypothecaire lening is. Tot 2013 waren er populaire hypotheekvormen waarbij de aflossing werd uitgesteld tot het einde van de looptijd. Dit kwam vooral door de lage maandlasten van dit soort hypotheken. Een ander nadeel is dat deze hypotheekvorm netto steeds duurder wordt. De hypotheekrente gaat omlaag en de aflossing gaat omhoog. Hierdoor kan er steeds minder van het inkomen worden afgetrokken.

Waarom een ​​annuïteitenhypotheek zorgt voor een terugval op de woningmarkt

Nadat duidelijk was geworden dat een annuïteitenhypotheek vanaf 2013 verplicht zou worden, ontstond er angst op de woningmarkt. Deze nieuwe vereisten kunnen het voor kopers moeilijker maken om een ​​hypotheek te krijgen. Met annuïteitenhypotheken kunt u minder lenen van uw inkomen in vergelijking met sommige andere soorten hypotheken. Strengere eisen zullen vooral starters treffen. Deze groep is belangrijk voor de woningmarkt omdat zij de drijvende kracht is achter de woningmarkt. Ze kopen huizen aan de onderkant van de markt om verhuizers een kans te geven om door te stromen.

Als bezuinigingsmaatregel is een annuïteitenhypotheek ingevoerd

Er wordt al jaren gedreigd om actie te ondernemen tegen de hypotheekrenteaftrek. Uit angst om kiezers te verliezen, hebben politieke partijen niet de moed gehad om maatregelen aan te kondigen en uit te voeren. Vanaf april 2012 besloten de politici echter om de maatregelen door te voeren. Dat was nodig omdat er miljarden aan extra besparingen moesten worden meegenomen. Hierbij werden bestaande hypotheken gespaard. Lopende hypotheken werden gerespecteerd, waarvan de aflossing werd overgedragen.

Blijven de maandlasten gedurende de looptijd hetzelfde?

In principe klopt dit, maar door dalende of stijgende rentes kunnen er veranderingen optreden. Als de rente gedurende de looptijd gelijk blijft, zijn de bruto maandlasten gelijk. De netto maandlasten stijgen doordat er steeds minder hypotheekrenteaftrek van het inkomen kan worden afgetrokken.€