Vermogensbeheer en plotselinge rijkdom syndroom (private banking)

Een plotseling groot bedrag via een erfenis of de loterij kan een probleem zijn. Dus plotseling heel rijk worden door de loterij, een grote loterijwinst of een grote erfenis vereist goed vermogensbeheer. Leuk deze plotselinge rijkdom. Ineens miljonair worden is normaal. Velen wonnen miljoenen in de loterij. Maar een hoge prijs zorgt ook voor onzekerheid. Mensen die een enorm bedrag winnen in de loterij of op een andere manier krijgen een onverwacht bedrag als erfenis. Hun leven staat op zijn kop. De afdeling private banking heeft vaak medewerkers in dienst om u te helpen bij het beheer van uw vermogen.

Is veel geld ineens een probleem?

Goed vermogensbeheer begint daar

Goed vermogensbeheer kenmerkt zich door een goede planning. Dat gezegd hebbende, u weet precies waar u heen wilt met uw geld. Dat wil zeggen, je weet wanneer je hoeveel geld nodig hebt en probeert het te krijgen door te werken, te investeren en te sparen. Uiteraard volg je ook de ontwikkeling van evenementen nauwgezet en probeer je indien nodig tijdig bij te sturen. En het beheren van deze activa is niet altijd gemakkelijk. Er zijn veel spaarrekeningen om te sparen. Veel banken geven weinig rente, sommige wat meer. De grote banken zijn in principe niet genereus met hun rente en je moet altijd de juiste keuze maken. Grote banken laten zich beter horen omdat de klant rijker is. Hoe meer kapitaal, hoe klantvriendelijker de bank wordt en hoe meer mogelijkheden er zijn. U krijgt vaak een hogere rente op uw spaargeld. Er lijken veel deuren open te gaan. Ook jij kunt deze deur op tijd openen met de juiste aanpak. Het lijkt zo.

Veel geld met winsten in de loterij

En dan verandert de wereld. Er wordt je veel geld in de schoot geworpen. Maar goed, geld maakt niet altijd gelukkig. Niet als je het hebt, en niet als je het snel krijgt. Er zijn al verschillende syndromen naar vernoemd. Het Ferrari-syndroom is bijvoorbeeld de verlammende angst van rijke ouders die bang zijn dat hun kinderen, eenmaal geërfd, snel door hun zorgvuldig opgebouwde en gekoesterde rijkdom heen zullen raken. Ze zullen immers dure auto’s kopen, dure reizen maken, noem maar op. Het is zelfs zo ver gegaan dat sommige grote banken speciale cursussen aanbieden aan deze rijke ouders om hen te helpen van het Ferrari-syndroom af te komen. Om dit gedrag te voorkomen, kunnen ouders een voorwaardelijke schenking doen of allerlei voorwaarden in hun testament opnemen. Deze voorwaarden maken het mogelijk om bepaalde donaties tijdens hun leven in te trekken als het kind geld verspilt.

Sudden riches syndrome, een grote prijs winnen

Ineens rijk worden is ook verlammend. We noemen het het plotselinge rijkdom syndroom. De symptomen zijn:

Slot ineens rijk en dan?

En dat is het gekke van geld. Jarenlang hoop je rijk te worden en hard te werken, en als je het hebt, lijkt het alsof de zorgen echt beginnen. Want waar stop je dat geld in en wat doe je ermee? En het lijkt duizend keer erger als het plotseling en heel onverwachts gebeurt. Dus is geld slechts een moeras van de aarde, of zijn geleidelijkheid en evenwicht gewoon het beste voor de mensen hier? Op verzoek kan de bank (private banking tegen hoge prijzen) u verder helpen.

Lees verder