Vermijd een hypotheekwurggreep terwijl de rentetarieven worden herzien

Het herzien van de hypotheekrente is belangrijk voor uw maandelijkse lasten. Laat uw hypotheek dus geen wurghypotheek of wurglening worden, onderneem actie als uw rentevaste periode afloopt en wacht niet te lang. Hoe voorkom je een wurgovereenkomst voor een lening of hypotheek met de bank? Niet wachten om te zien wat de bank net voor het einde van de rentevaste periode komt bedenken, elders hypotheekaanbiedingen vragen en uw hypotheek indien mogelijk goedkoop herfinancieren in plaats van alleen maar te wachten tot de rentetarieven worden herzien. Het is niet makkelijk, maar niemand wil een wurgende hypotheek. Wees proactief en wacht niet.

Heeft u ook een wurglening of een wurghypotheek?

Wat is een wurggreep op een hypotheek, een relatie met een hypotheekrenteaftrek?

Een wurghypotheek is een hypotheek waarvan de voorwaarden door gewijzigde omstandigheden zodanig zijn dat de hypotheek niet kan worden betaald en waarbij overstappen naar een andere bank niet meer mogelijk is. U verplicht zich tot naleving van het nieuwe contract, rente en renteherzieningen. Er zijn verschillende redenen om in aanmerking te komen voor een wurghypotheek.

Wat zijn de redenen voor een wurghypotheek of wurglening?

Voor hypotheken gelden nieuwe regels en deze regels worden elk jaar strenger. In de meeste gevallen betekent dit dat het moeilijker is geworden om een ​​passende en betaalbare hypotheek te vinden. Als u momenteel een hypotheek van een bank krijgt, is het waarschijnlijk beter dan ooit om te controleren of u het zich kunt veroorloven. Maar als u in voorgaande jaren al een hypotheek heeft afgesloten, heeft u toen waarschijnlijk een grotere hypotheek gekregen dan u nu zou hebben als u terug zou gaan voor een nieuwe hypotheek. Daarnaast leven we in een periode van dalende huizenprijzen, waardoor de hypotheek vaak onder water staat: de hypotheek is hoger dan wat je kunt krijgen door de woning te verkopen. Met andere woorden: er is een restschuld ontstaan. Papieren restschuld als u niet wilt of moet verkopen, maar harde restschuld als u moet verkopen en wilt verhuizen. Maar ook periodieke herzieningen van uw hypotheekrente kunnen voor problemen zorgen.

Renteherziening, rentevaste periode en wurghypotheek of wurglening

Wie een hypotheek afsluit, sluit een lening af voor vele jaren. De totale looptijd van de lening is meestal opgedeeld in meerdere rentevaste periodes. Het betekent ook dat de bank bij wie u deze hypotheek heeft aan het einde van de rentevaste periode de hypotheekrente mag herzien. En die nieuwe hypotheekrente kan veel hoger zijn dan wat u tot dat moment betaalde. Loop voorop en bekijk een goede checklist voor hypotheekrenteaftrek. Als je wacht, kun je nergens heen.

Hypotheekoverdracht en onderhandelingen

Als het einde van de rentevaste periode nadert, is het beter om op internet te zoeken naar mogelijkheden voor het oversluiten van leningen. Een overgang houdt in dat u de hypotheek van een andere bank overneemt en de hypotheek onder de nieuwe voorwaarden afsluit. En juist die voorwaarden die zijn gecreëerd om consumenten te beschermen tegen te hoge en dure hypotheken, kunnen het overstappen naar een andere bank onmogelijk maken. In de meeste gevallen is het echter de moeite waard om vooraf de bank te informeren dat u elders goedkoper kunt lenen. Hiermee vermeldt u niet de bank in kwestie, maar geeft u aan dat u meerdere offertes in handen heeft. Vaak blijkt dat de bank met een lagere rente komt. Als dat niet lukt, is een gesprek met uw huidige bank om te bespreken hoe u het betaalbaar kunt maken, toch aan te raden. Dan is wachten en niets doen een slecht advies.

Lees verder